camilla ojala_1_square_s

Nuorten rauhanpalkinnon saajat 2019–2022

Suomen NMKY:n Liitto on jakanut Nuorten rauhanpalkintoa vuodesta 2019. Rauhanpalkinto on myönnetty aiemmin Let's get global -ryhmälle ja Camilla Ojalalle.

Vuoden 2022 palkinnonsaaja Camilla Ojala on osallistavan nuorisopolitiikan puolestapuhuja

Camilla Ojala on esimerkillinen arjen rauhantekijä, joka tekee järjestökentällä pitkäjänteistä vaikuttamistyötä. Hän on osallistunut aktiivisesti Suomen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman valmisteluun ja sen ympärille kootun 2250-verkoston työskentelyyn sekä toiminut YK-nuorten järjestämän Nuorten rauhanviikon koordinaattorina. Camilla Ojala valittiin YK-nuorten hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2022.

Palkittavasta päättänyt raati arvosti erityisesti Camilla Ojalan sitoutunutta tapaa edistää rauhantyötä niin virallisten rakenteiden kautta kuin luomalla laaja-alaista verkostoa ruohonjuuritason toimijoihin ja aktiiveihin. Hän on myös kannustanut erilaisista taustoista tulevia nuoria osallistumaan rauhantyöhön.

Camilla Ojalan lisäksi esittelyssä neljä muuta rauhantekijää

Nuorten rauhantyöt näyttäytyvät lukemattomin tavoin. Halusimme nostaa esiin palkitun lisäksi myös neljän muun ehdolla olleen hienon ja erilaisen rauhantekijän tarinoita. Adina Nivukoski, Ida Nevalainen, Salaado Qasim ja Cristian Tissari da Costa edistävät rauhaa vaikuttamistyöllä, ymmärrystä lisäämällä ja ristiriitoja ehkäisemällä.

Adina Nivukoski toivoo kaikkien osallistuvan rakentavaan vuorovaikutukseen

Ida Nevalainen haluaa nuorten oppivan elämäntaitoja

Salaado Qasim toivoo, että jokainen nuori nähtäisiin yksilönä

Jyväskylän lyseon lukion Let’s get global -ryhmä palkittiin vuonna 2019 Suomen ensimmäisellä Nuorten rauhanpalkinnolla

Jyväskyläläisten lukiolaisten Let’s get global -ryhmä halusi edistää tietoisuutta YK:n kestävän kehityksen tavoitteista ja keskittyi niistä erityisesti yhdenvertaisuuden ja kestävien ympäristötekojen teemoihin. Nuoret järjestivät työpajoja, joiden tavoitteena oli lisätä ymmärrystä ihmisten erilaisista lähtökohdista ja samalla yhtäläisistä ja jakamattomista ihmisoikeuksista. Ryhmä kannusti henkilökohtaisilla ja ryhmän omilla sosiaalisen median kanavilla nuoria omakohtaisiin valintoihin, joilla edistetään kesätävn kehityksen tavoitteita. Yksi ryhmän keskeisiä toimia on kerätä varoja Planin Girls’ SmartPad -projektiin. Planin hankkeessa rahoitettiin ompelukoneita ja työpajoja kehittyvien maiden köyhimmillä asuinalueilla asuville tytöille, jotta he voivat ommella itselleen kuukautissuojia ja siten jatkaa koulussa käymistä.

Palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa toiminnan pitkäjänteisyydellä, paikallisella ja kansainvälisellä ulottuvuudella sekä nuorten itseohjautuvuudella.

Let'sgetglobal_2019