Uudistava viljely yhdistää YMCA:n ja Helsingin yliopiston osaamisen Keniassa

Säähavaintolaite on asennettu Kenian YMCA:n maatalousoppilaitoksen pellolle Limuruun. Mittauspiste on osa Helsingin yliopiston laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään ilmastokriisin ja maanviljelyn vaikutuksia esimerkiksi lajikirjoon, vesivarantoihin sekä maaperään. Yliopiston tutkimukset tukevat uudistavan viljelyn opintokokonaisuuden rakentamista oppilaitoksien käyttöön Keniassa.
10.11.2022
Kenian YMCA:n maille lokakuussa 2022 asennettu säähavaintolaite mittaa sademäärää, maaperän kosteutta ja lämpötilaa. Mittauspiste on yksi Helsingin yliopiston kuudesta mittauspisteestä Keniassa.
”Tutkimme uudistavan viljelyn vaikutuksia satovarmuuteen, maaperän hiilensidontakykyyn, monimuotoisuuteen sekä mikrobitoimintaan. Tutkimustieto auttaa kehittämään Kenian moniin erilaisiin ilmastovyöhykkeisiin ja maaperiin sopivimmat viljelytoimenpiteiden kokonaisuudet”, kertoo Petri Pellikka, professori ja Taitan tutkimusaseman johtaja Helsingin yliopistolta.
”Säähavaintolaitteen parissa tehtävä kenttätyö sekä koepelloilta saadut hyvät tulokset ovat jo lisänneet opiskelijoiden ja henkilökunnan uteliaisuutta uudistavaa viljelyä kohtaan. Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa auttaa meitä kehittämään uudistavaa viljelyä käytännössä”, kertoo Henry Kirii, rehtori, Kenya YMCA College of Agriculture and Technology, KYCAT-oppilaitokselta.
Uudistava viljely osana kestävää ruoantuotantoa
Uudistava viljely on ruoantuotantoa, jossa parannetaan maan kasvukuntoa ja ympäristön hyvinvointia aina kulloisetkin olosuhteet huomioiden. Hyväkuntoinen peltomaa tuottaa varmemmin satoa ja lisää siten yhteiskunnan huoltovarmuutta.
Pääperiaatteina uudistavassa viljelyssä ovat ympärivuotinen kasvipeitteisyys, maanalaisen mikrobitoiminnan mahdollistaminen sekä pellon rakenteen että mikrobien mahdollisimman vähäinen häirintä.
”Viljelyksillä pyritään maksimoimaan yhteyttävä pinta-ala lisäämällä monivuotisia ja kuivuutta hyvin kestäviä paikallisia ruoholajeja sekä typpeä sitovia papulajeja pääviljelykasvin, esimerkiksi maissin, aluskasveiksi. Aluskasvien tarkoitus on sitoa kosteutta, estää ravinteiden huuhtoutumista sekä edistää maan mikrobitoimintaa. Aluskasvit yhteyttävät ja jatkavat hiilen sitomista peltomaahan maissin korjaamisen jälkeen. Satovarmuus kasvaa, kun samaan peltoon on istutettu useampia kasveja. Mikäli pääviljelykasvin sato epäonnistuu saattaa aluskasvien sato siitä huolimatta onnistua”, kertoo Juuso Tuure, tutkija Helsingin yliopistolta.
Uudistavan viljelyn periaatteita on otettu käyttöön KYCAT-oppilaitoksen koepelloilla vuonna 2021. Koepelloilla viljellään mm. maissia, purjoa, punajuurta ja eri kaalilajikkeita.
Nuoret osana viljelykulttuurin muutosta
Keniassa työskennellään monella sektorilla kestävän kehityksen edistämiseksi, näistä yksi on kestävä maatalous ja ruokaturva. YMCA:n omavaraista ruoantuotantoa edistävä koulutus Keniassa vastaa tähän tarpeeseen. Opintokokonaisuuden kehittämistä tuetaan Suomen ja Kenian YMCA:n kehitysyhteistyöohjelman kautta.
”Seuraavan neljän vuoden aikana KYCAT-oppilaitoksen tavoitteena on omaksua kestävään kehitykseen perustuvia viljelymenetelmiä ja lopulta kehittää aiheesta opintokokonaisuus ja -suunnitelma. Opintokokonaisuutta työstetään yhdessä muiden uudistavan viljelyn parissa toimivien organisaatioiden ja oppilaitosten kanssa niin Keniassa kuin Suomessa. Seuraava askel on vahvistaa olemassa olevia verkostoja ja rakentaa uusia”, kertovat ohjelmasuunnittelijat Beatrice Thuita Kenian YMCA:lta ja Inka Havanto Suomen YMCA:lta.
Lue lisää, mitä nuoret ajattelevat uudistavasta viljelystä.
Lisätietoja
Inka Havanto, kansainvälisen työn ja globaalikasvatuksen suunnittelija, inka.havanto@ymca.fi +358 44 796 7960
Beatrice Thuita, ohjelmasuunnittelija, beatrice@ymcakenya.org, +254 70 892 3924
Nuoret, rauha ja toimeentulo -kehitysyhteistyöohjelmamme tavoitteena on parantaa paikallisia elinoloja sekä edistää nuorten toimeentulon mahdollisuuksia ja rauhantyön taitoja. Ohjelmaa toteutetaan YMCA-kumppanien kanssa Etiopiassa, Gambiassa, Keniassa, Libanonissa ja Palestiinassa 2022–2025. Ohjelma saa rahoituksensa Suomen ulkoministeriöltä.