Nuorissa on tulevaisuus, mutta onko heille tulevaisuutta?


Maailmassa, jossa elämme, konfliktit ovat valitettava osa arkipäiväämme – ei vain kaukana katalassa maailmassa vaan myös ihan meillä Suomessa. Mieleen tulee viime aikojen uutiset väkivallasta pääkaupunkiseudulla. Väkivallan uhka aiheuttaa aina epävarmuutta ja huolta. Miten paljon pelkoa sisältyykään lasten ja nuorten elämään maailman sota-alueilla ja pakolaisleireissä?
Yli 600 miljoona nuorta elää hauraissa ja konflikteille herkissä ympäristöissä. Nämä nuoret joutuvat helposti tekemisiin monin tavoin ilmenevän väkivallan kanssa aina poliittisesta väkivallasta jengiväkivaltaan. Uhkana on myös sekaantuminen järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja terrorismiin. Näissä yhteisöissä väkivalta varjostaa kaikkea elämää aiheuttaen pitkäaikaista inhimillistä, sosiaalista ja taloudellista epävakautta.
Tutkijat löytävät monia syitä konfliktien taustalle. Köyhyys itsessään ajaa helposti ääriryhmien syliin Afrikassa ja Lähi-idässä. Kun ei ole työtä eikä ruokaa tarpeeksi, ei liene ihme, jos ääriryhmät vetävät puoleensa. Näiden tunnistettujen ongelmien ratkaiseminen on yhteinen vastuumme, jos haluamme elää harmonista elämää yhteiskunnissamme. Poliittisten johtajien on yhdistettävä voimansa kansalaisyhteiskunnan kanssa konfliktien ehkäisyssä. Vain sillä tavoin voimme luoda kaikille turvallisemman paikan elää.
Nuorten elämisen haasteet vaihtelevat eri puolilla maailmaa, mutta perusasiat ovat pitkälle samat Afrikassa, Lähi-Idässä ja Suomessa. Kun elämä on näköalatonta eikä ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämään, ovat lähtökohdat turhautumiselle ja sen myötä radikalisoitumiselle olemassa.
Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta onko nuorille tulevaisuutta? Toivoa on onneksi olemassa. Suomen YMCA panostaa nuorten tulevaisuuteen niin Suomessa kuin maailmalla. Järjestön vahvuus tulee esille sen kyvyssä vetää nuoret mukaan toimintaansa ja päätöksentekoon – ei vain passiiviseen sivusta seuraamiseen. Varmaan jokainen nuorten parissa toimiva miettii, miten nuorten omaa panosta voisi hyödyntää konfliktien ehkäisyssä – ja jos konfliktit ovat jo syntyneet, miten niitä ratkaistaan? Miten nuoret voisivat löytää oman roolinsa rauhanrakentajina? Millä keinoilla nuorista tulisi vahvoja ja motivoituneita rauhan promoottoreita? Näitä haasteita Suomen YMCA:ssä mietitään jatkuvasti. Hyvän vertaistuen sille antaa laaja kansainvälinen verkosto, jossa samojen kysymysten kanssa painivat sadat kollegat maailmalla – ja ennen kaikkea asiantuntijoina toimivat tuhannet nuoret, joiden mielipide painaa toiminnan suunnittelussa. Heidän äänensä ohjaa kaikkea YMCA:n työtä.
Suomen YMCA tulee toimimaan jatkossa aktiivisesti kumppaneidensa kanssa rauhan rakentamisen edistämisessä niin Suomessa, Palestiinassa, Libanonissa, Keniassa kuin Gambiassa. YMCA:n rooli ei ole vain opettaa ja neuvoa vaan osata kuunnella paikallisten kumppaneiden ja nuorten sydänääniä: mitkä ovat paikallisten nuorten akuutit kysymykset ja miten niitä tulisi käsitellä? Tie on pitkä ja pölyinen, mutta joka askeleella opitaan uutta. Yhdessä kulkeminen ja pohtiminen ovat jo itsessään päämäärä. Rauhan rakentamisessa ei koskaan tulla täydellisiksi. Vertaistuen ja kuuntelemisen kautta opitaan koko ajan uutta.
Oleellinen osa rauhan rakentamisen ohjelmaa on kouluttaa paikallista nuorisoa kouluttajiksi, jotka puolestaan kouluttavat lisää nuoria. Tieto siirtyy nuorelta nuorelle ja moninkertaistuu matkan varrella – ei valmiiden vastausten avulla vaan kysymällä ja kuuntelemalla. Viisauden siemenestä kasvaa jotain merkittävää, jota ei alussa vielä täysin nähdä. Yhdessä pohtimalla syvennetään ymmärrystä konfliktien eri tasoista ja vahvistetaan omaa roolia konfliktin ratkaisussa. Osallistaminen on kaikki kaikessa siinä, että nuorten oma ääni pääsee esille. Osallisuutta lisääviin menetelmiin perehtymällä voidaan tehokkaasti ottaa kaikki mukanaolijat osaksi suunnittelua ja päätöksentekoa.
Hyvän pohjan kaikelle nuorten rauhan rakennukselle antaa YK:n päätöslauselma 2250: Nuoret, rauha ja turvallisuus. Päätöslauselma on vuodesta 2015 lähtien tunnistanut nuoret sekä nuorisojärjestöt tärkeinä toimijoina pysyvän rauhan edistäjinä. Se antaa nuorille ja nuorisojärjestöille mandaatin aktiiviseen osallistumiseen, ei vain sivusta seuraamiseen.
Suomen YMCA on jatkossa entistä suuremmassa ja näkyvämmässä roolissa rauhan rakentamisessa YMCA:n globaalissa perheessä. Ja siihen haasteeseen se haluaa vastata nuoria kuunnellen.
Nuorissa on tulevaisuus ja heille tulee taata tulevaisuus! Sitä tulevaisuutta rakennetaan yhdessä. Näin on päätetty!
Olli Pitkänen
Kirjoittaja työskentelee joulukuun 2020 ajan konsulttina Suomen YMCA:lle avustaen rauhanrakentamisen ohjelman valmistelussa.