
Liikuntaetsivät tukevat nuoria elämänhallinnan vahvistamisessa
23.10.2023
Hyvinvoiva mieli on tärkeä voimavara opiskelu- ja työelämässä. Moni työ on muuttunut kognitiivisesti vaativammaksi ja jatkuva työelämän murros luo epävarmuutta ja psyykkisiä haasteita työntekijöille. Työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyistä olevien nuorten määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta tähän päivään. Liikuntaetsivä-toiminta tukee nuoria elämänhallinnan ja mielenterveyden vahvistamisessa, jotta heillä olisi edellytyksiä hakea töitä tai jatkaa opintonsa loppuun.
Työ ja opiskelu voi parhaimmillaan lisätä hyvinvointia tuomalla elämään mielekkyyttä, arjen rytmiä ja sosiaalisia kontakteja. Jotta työ tai opiskelu voi lisätä hyvinvointia, tulee elämänperuspilareiden, kuten unen, liikunnan ja ruokavalion, olla kunnossa.
Pienituloisten opiskelijoiden ja osa-aikaistyötekijöiden toimeentuloon vaikuttaa merkittävästi nousevat elinkustannukset ja kaavaillut sosiaaliturvan ja asumistuen leikkaukset. Jatkuva stressi toimeentulosta voi vaikuttaa negatiivisesti myös mielenterveyteen. Monien nuorten kohdalla raha voi ohjata paljonkin esimerkiksi sitä, miten laadukasta ruokaa he syövät tai onko heillä varaa liikkua kodin ulkopuolella.
Liikuntaetsivä-toiminta kannattelee nuoria pysymään kiinni opinnoissa ja työssä
”Noin kolmannes liikuntaetsivä-toiminnassa mukana olevista nuorista on työttömiä ja noin kolmannes työelämässä, työkokeilussa tai kuntouttavassa toiminnassa. Liikuntaetsivä -toiminta kannattelee monia pysymään työssä tai opinnoissa kiinni”, pohtii Tomi Nordlund liikuntaetsivä Helsingin NMKY:ltä.
Toiminnan alussa nuoret täyttävät alkukartoituskyselyn kaikilla paikkakunnilla, joissa tarjoamme liikuntaetsivä-toimintaa. Kyselyn nuorista 40 % kertoo poistuvansa kotoa viikon aikana vain 0–5 kertaa, joka saattaa kertoa esimerkiksi mielenterveyden haasteista tai sosiaalisten kontaktien pienestä määrästä.
”Monen nuoren kohdalla voi olla epärealistista ajatella, että he voisivat siirtyä suoraan nykyisestä elämäntilanteestaan täysipäiväiseen työhön. Jo töiden hakeminen voi olla liian suuri ponnistus, puhumattakaan kokoaikaisessa työssä pärjäämisessä sen hetkisillä voimavaroilla ja elämänhallinnalla”, kertoo Tino Paavola liikuntaetsivä Helsingin NMKY:ltä.
Nuoret tarvitsevat voimavaroja
Ylisukupolvinen työttömyys ja elämänhallinnan vaikeudet heijastuvat auttamatta nuoriin. Opintojen edistäminen tai töiden hakeminen voi olla vaikeaa, jos voimavarat ovat vähissä. Voimavaroja voi kasvattaa monella tavalla, liikunnalla, ystävien kanssa juttelemalla tai vaikka säännöllisellä harrastuksella, myös turvallisen aikuisen läsnäolo auttaa.
Elämänhallinta lähtee pikkuhiljaa paranemaan, kun nuori ja liikuntaetsivä alkavat tutustua, ja siten luottaa, toisiinsa. Omakohtaiset onnistumisen kokemukset ovat nuorille tärkeitä, jotta he uskoisivat itseensä ja omiin kykyihinsä.
”Monilla nuorilla on ajan- ja yleisen elämänhallinnan haasteita, mitkä vaikeuttavat opintojen suorittamista ja pääsyä työelämään. Pyrimme kehittämään nuorten sosiaalisia taitoja riittäviksi opiskelu- ja työelämään ryhmätoiminnan avulla.” kertoo Reetta Asikainen liikuntaetsivä Helsingin NMKY:ltä.
”Kaikista tärkeintä on aito läsnäolo. Kysymme nuorilta heidän kuulumisiaan ja olemme valmiita myös kuuntelemaan. Monelta nuorelta puuttuu elämästään aikuinen, kenellä on tietotaitoa tukea ja ohjata nuorta eteenpäin elämässään. Kun nuori ja hänen tilanteensa on tullut tutuksi voimme ohjata hänet esimerkiksi Startti-työpajaamme”, kertoo Tomi Nordlund liikuntaetsivä Helsingin HNMKY:ltä.
Tuemme nuorten liikkumista
Liikuntaetsivä -toiminta tähtää monihaasteisten 16–29-vuotiaiden fyysisen aktiivisuuden ja sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen. Toiminta muodostuu sekä yksilö- että ryhmäaktiviteeteista. Liikuntaetsivät työskentelevät Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun paikallisyhdistyksissämme.
Ota yhteyttä
Anita Kirvesniemi
hankekoordinaattori
anita.kirvesniemi@ymca.fi
+358 50 554 4258
Suvi Venäläinen
hankesuunnittelija
suvi.venalainen@ymca.fi
+358 408446995
Liikuntaetsivät
Liikuntaetsivä toimintaa rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö Mieli ja liike -hankkeen ja opetus- ja kulttuuriministeriö Liike -hankkeen kautta.
Suomen YMCA:n Liitto tekee työtä nuorten hyvinvoinnin, vaikuttamismahdollisuuksien, kestävän tulevaisuuden ja rauhan edistämiseksi. Tarjoamme nuorille kansainvälisiä mahdollisuuksia ja toteutamme kehitysyhteistyöohjelmaa YMCA-kumppaneiden kanssa. Jäsenyhdistyksemme 30 paikkakunnalla tekevät lapsi- ja nuorisotyötä ja tarjoavat monipuolista harrastustoimintaa.
Olemme sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon toimija sekä osa maailman suurinta nuorisojärjestöä Suomessa vuodesta 1889 alkaen.