
Säännöllinen liikunta tukee hyvinvointia ja mielenterveyttä
11.9.2023
Tutkimusten perusteella tiedetään, että vähäinen liikunta on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin. Ei siis liene sattumaa, että yhteiskuntaamme haastaa samanaikaisesti liikkumattomuus- ja mielenterveyskriisi. Tätä solmua pyrimme avaamaan liikuntaetsivä -toimintamallin avulla. Liikuntaetsivät paikallisyhdistyksissämme tukevat nuorten liikkumista ja elämänhallintaa heidän yksilölliset tilanteensa ja toiveensa huomioiden.
Liikunnalla on sekä ennaltaehkäisevä että kuntouttava vaikutus mielenterveyteen. Toisin sanoen esimerkiksi masennuksen puhkeaminen on epätodennäköisempää paljon liikkuvalle ja toisaalta liikunta voi lievittää masennusoireita.
Yleisen hyvinvoinnin kohentamiseen pyrkii myös liikuntaetsivä -toiminta, jossa vähän liikkuville nuorille luodaan mahdollisuus muodostaa positiivinen suhde liikuntaan ja omaan kehoon itselle sopivin askelin.
”Mielialani on ollut parempi ja minulla on enemmän energiaa ja intoa tehdä asioita. Kehonkuvani on parantunut merkittävästi, kuten myös usko omiin kykyihin. Pidän itsestäni enemmän. Olen ollut itsevarmempi ja uskaliaampi”, kertoo toiminnassa mukana oleva nuori.
Epäonnistumisen pelko voi vähentää liikkumista
Osalla nuoria voi olla huonoja kokemuksia koululiikunnasta. Tutkimuksen mukaan nämä hauraan liikuntaidentiteetin omaavat nuoret kokevat, etteivät heidän taitonsa riitä esimerkiksi koulun liikuntatunnilla. Epäonnistumisen pelko, liikunnallisesti lahjakkaiden luokkakavereiden varjoon jääminen ja isossa porukassa liikkumiseen liittyvä vertailu sekä omaan ulkonäköön liittyvät epävarmuudet voivat olla nuorten liikunnallisen elämäntavan esteenä.
Ahdistuneisuus, epävarmuus ja sosiaalinen jännittäminen ovat tyypillisiä haasteita monelle toiminnassa olevalle.
”Turvallisen tilan tunne ja luottamus ohjaajaan avaa mahdollisuuden liikunnan aloittamiselle. Oleellista on nuoren kohtaaminen ja kuuntelu sekä eteneminen nuorelle sopivalla tahdilla. Nuorella voi olla huonoja kokemuksia liikunnasta tai liikunta voi olla täysin vierasta”, kertoo Tanja Adel liikuntaetsivä Turun YMCA:lta.
”Pienryhmätoiminnan kautta nuoret voivat voittaa sosiaalisten tilanteiden pelkojaan ja parhaimmillaan löytää uusia ystäviä. Nuoria tuetaan sosiaalisiin ja uusiin tilanteisiin valmistautumisessa, jotta kynnys osallistua madaltuisi ja kokemuksesta jäisi onnistumisen tunne”, lisää Iita Saarva liikuntaetsivä Turun YMCA:lta.
Liikunta luo voimavaroja
Mielenterveys on keskeinen osa terveyttä ja liikuntaa suositellaan ennaltaehkäisemään masennus- ja ahdistuneisuushäiriöitä. Nuoret ovat kertoneet, että liikkuminen on auttanut vaikeiden asioiden käsittelyssä ja antanut taukoja omista ahdistavista ajatuksista.
Pitkäaikainen positiivinen voimavara liikunnasta saadaan, kun sitä harrastetaan säännöllisesti. ”Ennen en ymmärtänyt kuinka paljon liikkuminen ylipäätään kohottaa mielialaa. Vaikutus on voimakas, ainakin minulla”, iloitsee eräs toiminnassa mukana oleva nuori.
”Tuemme nuoria luomaan tietä kestävään elämäntapamuutokseen eli tuomaan liikunnan luonnolliseksi osaksi heidän arkeansa ja keinoksi ylläpitää mielenterveyttä. Yhdessä liikkuessamme huomioimme nuoren onnistumiset ja puemme ne sanoiksi yhdessä nuoren kanssa. Tavoitteemme on auttaa nuorta pääsemään liikkumisessa alkuun, joka on usein haastavin vaihe”, kertoo Maija Ruokonen liikuntaetsivä Turun YMCA:lta.
Tuemme nuorten liikkumista
Liikuntaetsivä -toiminta tähtää monihaasteisten 16–29-vuotiaiden fyysisen aktiivisuuden ja sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen. Toiminta muodostuu sekä yksilö- että ryhmäaktiviteeteista. Liikuntaetsivät työskentelevät Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun paikallisyhdistyksissämme.
Ota yhteyttä
Anita Kirvesniemi
hankekoordinaattori
anita.kirvesniemi@ymca.fi
+358 50 554 4258
Suvi Venäläinen
hankesuunnittelija
suvi.venalainen@ymca.fi
+358 408446995
Liikuntaetsivät
Liikuntaetsivä toimintaa rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö Mieli ja liike -hankkeen ja opetus- ja kulttuuriministeriö Liike -hankkeen kautta.
Suomen YMCA:n Liitto tekee työtä nuorten hyvinvoinnin, vaikuttamismahdollisuuksien, kestävän tulevaisuuden ja rauhan edistämiseksi. Tarjoamme nuorille kansainvälisiä mahdollisuuksia ja toteutamme kehitysyhteistyöohjelmaa YMCA-kumppaneiden kanssa. Jäsenyhdistyksemme 30 paikkakunnalla tekevät lapsi- ja nuorisotyötä ja tarjoavat monipuolista harrastustoimintaa.
Olemme sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon toimija sekä osa maailman suurinta nuorisojärjestöä Suomessa vuodesta 1889 alkaen.