
Ilman nuoria ei ole kestävää rauhaa
4.10.2023
Inka Havanto, Martiina Woodson
Suomen NMKY:n Liiton ja ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksen järjestämä Nuoret, rauha ja turvallisuus -tilaisuus näytti, miten nuoret rakentavat rauhaa sekä ruohonjuuritasolla että rakenteisiin vaikuttamalla. Tapahtuma kiinnosti laajasti Nuorten rauhanviikolla.
Suomen NMKY:n Liitto kehittämässä namikalaisen rauhantyön viitekehystä
Suomen NMKY:n Liiton ja ulkoministeriön tapahtuma kokosi yhteen noin 80 nuoret ja rauha -teemasta kiinnostunutta nuorta, kehitys-, ihmisoikeus- ja nuorisojärjestön edustajaa, tutkijaa, viranhaltijaa ja poliittista päätöksentekijää. Tapahtuma oli osa YK-nuorten koordinoiman Nuorten rauhanviikon ohjelmaa.
Suomen NMKY:n Liiton puheenvuoroissa korostui, että nuorten osallistaminen rauhanprosesseihin on kaikkialla maailmassa edellytys pysyvän rauhan aikaan saamiselle ja ylläpitämiselle. Suomen NMKY:n Liitto ja YMCA-kumppanit Libanonissa, Keniassa, Etiopiassa ja Senegalissa ovat luonnostelleet mallia, kuinka nuorisotyössä tehdään rauhantyötä. Siinä korostuvat kolme elementtiä: turvallisen tilan ja mielekkään tekemisen tarjoaminen, nuorten vaikuttamistaitojen vahvistaminen sekä toiminta paikallisissa yhteisöissä, esimerkiksi vaikuttamalla päätöksentekijöihin tai järjestämällä rauhankoulutuksia muille nuorille.
Rauhanrakennus on yksi Suomen ulkopolitiikan pitkäaikaisista painopistealueista
Tilaisuuden avauspuheenvuorossa ulkoasiainneuvos Erik Lundberg palautti kuunteljoiden mieleen, että konfliktinehkäisy, rauhanvälitys ja rauhanrakennus ovat Suomen ulkopolitiikan pitkäaikaisia painopistealueita. Hän on toi esiin, että rauhanvälitys on paitsi keskustelua samanmielisten kesken mutta myös eri mieltä olevien olevien kanssa. Lundberg painotti, että konfliktien ratkaisu ei onnistu ilman vuoropuhelua, paikallista omistajuutta ja paikallisen kontekstin ymmärtämistä.
Suldaan Said Ahmed avasi puheenvuorossaan, mitä rauhanvälitys käytännössä tarkoitti hänen toimiessaan ulkoministeri Haaviston rauhanvälityksen erityisedustajana Afrikan sarven alueella. Said Ahmed kertoi, että rauhaa rakennetaan myös virallisten neuvotteluhuoneiden ulkopuolella kuten puhelimitse, viestinvaihdolla ja vapaamuotoisissa kohtaamisissa. Hän muistutti, että informaalit yhteydet ovat tärkeitä etenkin nuorten osallistamiseksi.
YMCA:t näyttävät, että nuorisotyö on kaikkialla maailmassa rauhantyötä
YMCA:den puheenvuoroissa avattiin mitä ylläoleva käytännössä tarkoittaa eli miten nuorisotyö on rauhantyötä.
Helsingin NMKY:n Yökoriksen vastuuohjaaja Sasu Johansson kuvasi, kuinka Yökoris on nuorisotyötä, joka menee nuorten luokse, luo turvallisen tilan ja tarjoaa mielekästä tekemistä. Yökoris luo yhteisöllisyyttä ja avaa myös polkuja nuorille työelämään ja vaikuttamismahdollisuuksiin, mm. Pelikentiltä rauhanrakentajiksi -toiminnan kautta.
Libanonilais-venezuelalainen sosiaalityöntekijä Rayan Mansour kertoi YMCA:n rauhanleirillä toteutetuista työpajoista, ja miten ne vaikuttivat häneen rauhanrakentajana.
Kenian YMCA:n Peacemakers -vapaaehtoinen Dennis Waweru kertoi Kenian nuorten tilanteesta sekä vaikuttavasta rauhantyöstä, jota he tekevät paitsi ruohonjuuritasolla myös poliittisiin rakenteisiin vaikuttamalla. Esimerkkinä hän mainitsi Suomen ja Kenian YMCA Peacemakersien ja Nairobin edustuston yhdessä järjestämän #YouthPeaceSecurity-tapahtuman, joka toi yhteen päätöksentekijöitä ja nuoria keskustelemaan, kuinka Keniassa voitaisiin systemaattisemmin vahvistaa nuorten osallistumista päätöksentekoon ja rauhan rakentamiseen.
Taustalla merkittävä nuorten roolia korostava päätösasiakirja ja toimintaohjelma
Suomi julkaisi maailman ensimmäisen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman (2021–2024), joka pyrkii vahvistamaan nuorten roolia rauhanrakennuksessa sen kaikilla tasoilla kansalaisten omasta toiminnasta kansainväliseen yhteistyöhön. Toimintaohjelma perustuu YK:n turvallisuusneuvoston 2250-päätöslauselmaan ja sen täydennyksiin. Niiden kokonaisuus, Nuoret, rauha ja turvallisuus -agenda, velvoittaa kaikki YK:n jäsenvaltiot kehittämään menetelmiä, joilla vahvistetaan nuorten osallisuutta rauhan rakentamisessa.
Ota yhteyttä
Daniela Miller
Kansainvälisen työn suunnittelija
daniela.miller@ymca.fi
+358 400 688 650
Inka Havanto
Kansainvälisen työn ja globaalikasvatuksen suunnittelija
inka.havanto@ymca.fi
+358 44 796 7960




Suomen YMCA:n Liitto tekee työtä nuorten hyvinvoinnin, vaikuttamismahdollisuuksien, kestävän tulevaisuuden ja rauhan edistämiseksi. Tarjoamme nuorille kansainvälisiä mahdollisuuksia ja toteutamme kehitysyhteistyöohjelmaa YMCA-kumppaneiden kanssa. Jäsenyhdistyksemme 30 paikkakunnalla tekevät lapsi- ja nuorisotyötä ja tarjoavat monipuolista harrastustoimintaa.
Olemme sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon toimija sekä osa maailman suurinta nuorisojärjestöä Suomessa vuodesta 1889 alkaen.