AI mikä tekoäly, no AI
AI, eli keino- tai tekoäly on nyt trendikäs käsite. Ei taida olla sellaista aamun Hesaria, jossa ei vähintään jossain artikkelissa ole mainittu tätä kirjainparia.
Tämä on luonnollista, sillä AI:n esiinmarssin aika kansan keskuuteen on nyt. Kuten kaikki ilmiöt ja teknologiat, myös tämän kehitys noudattaa kiihtyvää ja logaritmista käyrää.
Keinoälyn ”läpimurto” ei tapahtunut vielä kymmenen vuotta sitten, kun tekoälyn ”älykkyys” oli yksittäisen hyttysen ja jyrsijän välisellä aivokapasiteetilla. Nyt olemme sen vuosikymmenen kohdalla, jolla tekoäly ohittaa yksittäisen ihmisen älykkyydessään. Ja kyllä, tämä on siis koneälyä, eikä vertaudu suoraan ihmiseen esim. tunne-, emptia- ym. vivahteilla, vaan ihan analyyttiseltä kannalta tarkasteltuna.
"Nyt olemme sen vuosikymmenen kohdalla, jolla tekoäly ohittaa yksittäisen ihmisen älykkyydessään."
Menee vielä tovi, eri tutkimusten mukaan 10-30 vuotta niin tekoälyn laskentateho on yhtä kuin kaikki ihmiset. Siis siitä tulee yhtä suuri kuin kaikkien maapallon ihmisten aivokapasiteetit laskettuna yhteen. Se on täysin käsittämättömän iso määrä aivoa! Tämän silmiä avaavan kalvon näin viime viikolla Jani Kaipaisen, MeKiwi Oy esittämänä Oulussa, kun YMCA oli mukana Monitoimitalo Valveen elokuvakoulun Luova Luokka -seminaarissa.
Ihmisen ”veroiseksi” tullessaan, tekoäly muuttuu mielissämme – ehkä, enemmän uhkaksi kuin mahdollisuudeksi. Moni on nähnyt scifi-elokuvia, joissa koneet ottavat ylivallan ja nujertavat ihmiset Matrix-tyylisiin kapseleihin. Tai että koneet tuhoavat elämän maapallolla joko täysin tai taisteluiden jälkeen elämä jatkuu erittäin alkeellisena (ja teknologiavapaana).Itse uskon vakaasti siihen, että koneet eivät muodosta omaa globaalia diktatuuriaan, vaan palvelimet pysyvät palvelimina. Tulevaisuus voi osoittaa, että olin täysin väärässä.

virtuaaliasiantuntija

Courtesy of Ray Kurzweil and Kurzweil Technologies, Inc.