
Kehitysyhteistyöohjelmamme tulosraportti 2024 on julkaistu
25.6.2025
Kehitysyhteistyöohjelmamme tavoitteena on puuttua konfliktien juurisyihin ja vähentää eriarvoisuutta. Ohjelma keskittyy nuorten hyvinvointiin, toimeentulomahdollisuuksiin ja rauhantaitojen edistämiseen. Sitä toteutetaan yhteistyössä paikallisten YMCA-kumppaneiden kanssa Gambiassa, Etiopiassa, Keniassa, Palestiinassa, Libanonissa, Ukrainassa ja Suomessa. Lisäksi parhaita käytäntöjä on jaettu Afrikan YMCA:n kautta Burundissa, Senegalissa ja Kamerunissa.
Vaikuttavia lukuja työstämme kumppanimaistamme
Vuonna 2024 kehitysyhteistyöohjelmamme tavoitti yhteensä 33 030 osallistujaa, joista 65 % oli naisia ja 35 % miehiä. Kolmen ensimmäisen toimintavuoden (2022–2024) aikana ohjelma on tavoittanut yli kaksinkertaisen määrän ihmisiä alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Merkittävä kasvu johtuu erityisesti Ukrainan sisällyttämisestä ohjelmaan vuonna 2024.
Yli 7 400 nuorta ja yhteisön jäsentä vahvisti tietojaan ja taitojaan rauhan edistämisessä. Nuorten johtamat yhteisöaloitteet ovat käsitelleet muun muassa vähemmistöjen oikeuksia, nuorten osallistumismahdollisuuksia ja siirtolaisuutta. Gambian ja Kenian YMCA:t osallistuivat kansallisten Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintasuunnitelmien valmisteluun. Gambiassa työ huipentui maan ensimmäisen toimintasuunnitelman hyväksymiseen.
Lähes 12 200 nuorta ja yhteisön jäsentä opiskeli ammatillisia, yrittäjyys- ja työelämätaitoja. Osa opiskelijoista sai aloituspääomaa tai välineitä mikro- ja pienyritysten perustamiseen. Psykososiaalinen tuki vahvisti tuhansien haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja konfliktien keskellä elävien yhteisöjen resilienssiä. 2 536 henkilöä oppi ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta.
Globaalikasvatus kannustaa nuoria Suomessa löytämään omia vaikuttamisen tapoja
Suomessa globaalikasvatusta toteutetaan kuudella paikkakunnalla osana paikallisyhdistystemme ammattimaista nuorisotyötä. Globaalikasvatuksen myötä tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiivisiksi kestävän kehityksen edistäjiksi. Vuoden 2024 aikana toiminta tavoitti yli 2700 lasta ja nuorta. Erityisesti paikalliset YMCA Peacemakers -ryhmät tarjoavat turvallisen tilan keskustella yhteiskunnallisista kysymyksistä ja löytää itselle sopiva vaikuttamisen tapa.
“He osaa nyt tunnistaa epäoikeudenmukaisuuden, vaikka he ei osaisi selittää ihmisoikeussopimuksia sanasta sanaan. He tietää, miltä tuntuu, kun toista kohdellaan väärin, ja he tietää, että sille voi tehdä jotain. Iso muutos on se, että he tajuaa, ettei asiat ole itsestään selviä. Että oikeuksia ei ole kaikille samalla tavalla. Ettähne voi omilla valinnoillaan ja käytöksellään vaikuttaa siihen, miten ihmiset heidän ympärillä kokee maailman”, kuvaili yksi YMCA Peacemakers -ryhmien ohjaajista globaalikasvatuksen vaikutuksia.
YMCA jatkaa 180-vuotista työtään nuorten puolesta
Vuonna 2024 ohjelman kokonaiskustannukset olivat 1 377 301 euroa. Nelivuotiskauden budjetista on käytetty noin 74 % vuosina 2022–2024. Vuoden aikana toteutettiin myös ulkopuolinen väliarviointi.
Ohjelma etenee suunnitellusti sekä välittömien että pitkän aikavälin tavoitteiden osalta huolimatta konflikteista ja haastavista toimintaympäristöistä kumppanimaissa. YMCA jatkaa 180-vuotista työtään osana paikallista kansalaisyhteiskuntaa ja tukemalla nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mahdollisuuksia rakentaa rauhanomaisempaa tulevaisuutta.
Lisätietoja
Milla Nummenmaa
Kansainvälisen työn päällikkö
+358 40 867 1609
milla.nummenmaa@ymca.fi