
Nuoret, rauha ja turvallisuus -agenda on toimintamme ytimessä
YK:n päätöslauselma 2250, Nuoret, rauha & turvallisuus, näkee nuoret positiivisina ja aktiivisina muutoksentekijöinä ja rauhanrakentajina. Päätöslauselman keskeisinä tavoitteina on tuoda nuoret mukaan päätöksenteon kaikille tasoille sekä edistää nuorten osallisuutta ja hyvinvointia yhteiskunnissa. Päätöslauselma ja nuorten agenda ohjaavat Suomen NMKY:n työtä Suomessa ja maailmalla. Rauhaa ei rakenneta ilman nuoria.
Nuoria on tällä hetkellä enemmän maailmassa kun koskaan aiemmin. Tämä luo ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää kestävää kehitystä ja rauhaa, mutta vain jos nuoret otetaan mukaan päätöksentekoon ja rauhan edistämiseen.
Työttömyys ja epätasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet vahingoittavat erityisesti nuoria naisia ja tyttöjä. Maailmassa joka neljäs nuori, kaikkiaan noin 600 miljoonaa ihmistä, elää hauraissa, konfliktista kärsivissä tai niistä toipuvissa maissa. Nuoret jätetään kuitenkin usein virallisen päätöksenteon ja rauhanprosessien ulkopuolelle.
Nuorten aktiivinen, mielekäs ja järjestelmällinen osallistuminen kaikilla tasoilla on avainasemassa radikalisoitumisen ehkäisemisessä, turvallisten maiden rakentamisessa ja rauhan edistämisessä.
Varmistamme nuorten äänen kuulumisen
Edistämme Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendaa aktiivisesti Suomessa osana 2250-verkostoa sekä yhdessä paikallisyhdistystemme ja kansainvälisen YMCA:n kanssa.
Kehitysyhteistyössä tuemme kumppaneitamme edistämään nuorten osallistumista ja oikeuksia agendan kautta. Aloitteestamme päätöslauselma on nostettu koko kansainvälisen YMCA-liikkeen työn ytimeen.
YMCA Peacemakers -verkostossa nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan toteutumiseen.
Päätöslauselma 2250:n tärkeimmät osa-alueet
Nuorten osallistumista päätöksentekoon ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ja ympäristönsä tulevaisuuteen on lisättävä. Nuorten tarpeet on tunnistettava, jotta voidaan vahvistaa osallisuutta sekä merkityksellisiä polkuja nuorten elämien varrella.
Nuoret voivat olla mukana ennaltaehkäisemässä niin isoja kuin pieniäkin konflikteja. Tärkeää on mahdollistaa turvallinen tila, jossa nuori kohdataan, ja joka tukee nuorten omaa toimintaa. Toiminta, joka edistää suvaitsevaisuutta ja dialogia ennaltaehkäisee kaikenlaista syrjintää ja konflikteja.
Päätöslauselma vaatii suojelemaan siviilejä kaikelta väkivallalta. Nuoret tunnistetaan erityisryhmäksi, jolla on erityistarpeita. Päätöslauselma muistuttaa nuorten ihmisoikeuksista kansainvälisen lain velvoitteista.
Sopeutuminen yhteiskuntaan vaatii nuorten erityistarpeiden huomioimista sekä tasa-arvoisten koulutus- ja työllistymismahdollisuuksien lisäämistä. Kasvatus, koulutus ja työllisyys yhdessä ehkäisevät nuorten marginalisoitumista.
Resursseja nuorten rauhanponnistelujen tukemiseen on lisättävä. Kumppanuuksilla jäsenvaltioiden, paikallisten yhteisöjen, kansalaistoimijoiden, nuorten, perheiden, uskonnollisten johtajien ja opettajien kesken halutaan edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja toisaalta torjua sellaisia tekijöitä, jotka saattaisivat kannustaa väkivaltaan.
Nuoret, rauha ja turvallisuus – aloitteesta toimintaohjelmaan
2011
Suomalaiset kansalainjärjestöt tekevät aloitteen nuoria koskevasta päätöslauselmasta silloiselle YK:n pääsihteerille.
2015
Päätöslauselma 2250: Nuoret, rauha ja turvallisuus hyväksyttiin YK:n turvallisuusneuvostossa.
2016
Päätöslauselma nostettiin nuorisoalojen kattojärjestön Allianssin painopisteeksi ja kansallinen 2250-verkosto perustettiin.
2017
Suomen NMKY:n Liitto liittyi mukaan 2250-verkostoon.
2018
Ulkoministeri Timo Soini julkisti, että Suomi aloittaa kansallisen toimenpanosuunnitelman valmistelun.
2018
YMCA:n Maailmaliiton yleiskokouksessa hyväksyttiin aloitteemme 2250 -päätöslauselman ottamisesta koko YMCA-liikkeen agendalle.
2018–2019
Nuoria konsultoitiin osana ohjelman valmistelua. Konsultaatiokierros toteuttiin Allianssin ja sen jäsenjärjestöjen kanssa. Teimme kartoituksen päätöslauselman viidestä pilarista yhdessä paikallisyhdistystemme kanssa.
2021
Maailman ensimmäinen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelma julkaistiin Suomessa.
Ota yhteyttä
Milla Nummenmaa
Kehitysyhteistyön ohjelmapäällikkö
milla.nummenmaa@ymca.fi
+358 40 867 1609