
NMKY on määritellyt kristillisyytensä – 2020-luvun liikkeessä arvot näyttäytyvät nuoren henkilökohtaisen vakaumuksen kunnioittamisena
28.3.2025
Järjestö haluaa tarjota turvallisempia tiloja nuoren vakaumuksen esilletuomiseen riippumatta tämän uskontokunnasta tai maailmankatsomuksesta.
Suomalainen NMKY-liike on tarkastellut linjaustaan kristillisyydestään. Tuoreessa lausumassa todetaan, että keskeistä NMKY-liikkeen hengellisyydelle on sen henkilökohtaisuus. Järjestö ei ole osa mitään kirkkokuntaa eikä määrittele yksilön hengellisyyttä. Nuorella on oikeus ilmaista omaa maailmankatsomustaan itselleen sopivalla tavalla ja muita kunnioittaen.
“Kohtaan alituiseen kysymyksen, mitä NMKY:n nimessä oleva K-kirjain tai englanninkielisen version, YMCA:n, ”C” tarkoittaa. Oli hyvä kirkastaa sen merkitystä paitsi yleisöillemme myös itsellemme. Samalla kyse on avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä“, kertoo Suomen NMKY:n Liiton pääsihteeri Juha Virtanen.
Järjestön tavoitteena on lasten ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi, jonka ymmärretään koostuvan fyysisistä, henkisistä ja hengellisistä kulmakivistä. Oman vakaumuksen pohtimista pidetään osana nuoren maailmankuvan muodostusta ja identiteettityötä.
NMKY:lle tärkeintä on tarjota turvallisempia tiloja kaikille nuorille
NMKY:n toiminnassa ja laaja-alaisessa nuorisotyössä korostetaan yhdenvertaisuutta, dialogia ja yhdessä toimimista vuorovaikutuksen perustana. Nuoren henkilökohtainen vakaumus nähdään arvokkaana riippumatta tämän uskonnollisesta tai uskonnottomasta taustasta.
NMKY haluaa olla erilaisia yhteisöjä yhteenkokoava toimija
NMKY:n nuorisotyössä niin Suomessa kuin maailmalla nuoret tulevat moninaisista taustoista muun muassa liittyen etnisyyteen, kieleen, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen, toimintakykyyn tai taloudelliseen osallisuuteen.
”Tuore lausuma vahvistaa arjen kohtaamisissamme jo toteutuvaa yhdenvertaisuutta. YMCA-liikkeelle on tärkeää olla inklusiivisten toimintamallien edistäjä”, korostaa Suomen NMKY:n Liiton pääsihteeri Juha Virtanen.
Vuonna 1844 toimintansa aloittaneen kansainvälisen YMCA-liikkeen perustusasiakirjaa, Pariisin Baasista, pidetään yhtenä ensimmäisistä ekumeenisista asiakirjoista.
”Tunnistamme, että olemme arvokkaan perinnön vaalijoita paitsi eri kirkkojen myös eri uskontojen ja yhteisöjen välisen vuorovaikutuksen edistämisessä”, Virtanen lisää.
Nuorten arvostus erilaisia vakaumuksia kohtaan on vahvistunut
Tutkimustieto kertoo laajemmin nuorten kiinnostuksesta oman vakaumuksen pohtimiseen ja määrittelyyn. Viimeisimmän, vuoden 2023 Nuorisobarometrin mukaan vain alle neljäsosa nuorista pitää itseään uskonnollisina ja kuusi prosenttia ei-uskonnollisina mutta hengellisinä. Samalla kuitenkin kaksikolmasosaa nuorista pitää hyvin tärkeänä, että nuorilla on mahdollisuus oman tunnustuksen esilletuomiseen.
”Nuorten elämässä vakaumus ja hengellisyys näyttäytyvät myönteisenä asiana. Nuoret ovat avoimia uskontojen väliselle dialogille ja toivovat mahdollisuuksia keskustelulle vakaumuksista”, tiivistää Virtanen ja jatkaa ”mielenkiintoista on juuri nuorten lisääntynyt halu keskusteluun erilaisista maailmankatsomuksista. Uskontojen fanaattisuus on johtanut valtaisiin sotiin ja konflikteihin eri yhteiskunnissa. On arvokasta, että polarisoituneessa maailmassa nuoriamme kiinnostaa uskonnollinen lukutaito ja halu ymmärtää toisiamme.”
Taustalla kansainvälisen liikkeen prosessi
Globaalissa YMCA-liikkeessä kristillisyyttä on haluttu määritellä aiempaa selkeämmin. Yli 120 maassa toimiva YMCA on käynyt kokouksissaan laajasti keskustelua järjestön kristillisistä juurista ja niiden näkymisestä eri maiden YMCA-toiminnassa.
Myös Suomessa on tarkasteltu kotimaisen järjestön näkemystä aiheeseen osana uuden strategiakauden valmistelua. Keskusteluiden tuloksena syntynyt kannanotto on Suomen NMKY:n vuosikokouksen vahvistama.
Lausuma kristillisyydestä löytyy Arvot, visio ja missio -sivultamme.
Lisätietoja
Juha Virtanen
Pääsihteeri
Suomen NMKY:n Liitto
juha.virtanen@ymca.fi
+358 40 552 2737
Martiina Woodson
Viestintäasiantuntija
martiina.woodson@ymca.fi
+358 44 321 3543