
Euroopan YMCA:n 50-vuotistapahtuma muistutti kansainvälisen liikkeen moninaisuudesta ja vahvuuksista
14.9.2023
Martiina Woodson
Euroopan YMCA:n 50-vuotistapahtuma, #Y2gether, Berliinissä 28.6.–2.7.2023 keräsi yhteen eurooppalaisia YMCA-liikkeitä. Tapahtuman ohjelma oli rakennettu maailmanlaajuisen järjestön yhteisen strategian, Visio 2030:n, teemojen ympärille.
Kolmetoista suomalaista edusti Suomen YMCA-liikettä Berliinissä pidetyssä Euroopan YMCA:n 50-vuotistapahtumassa. Euroopan YMCA toi yhteen lähes 400 osallistujaa: kansallisten liikkeiden hallitusten edustajia, työntekijöitä ja erityisesti nuoria vapaaehtoisia. Neljään intensiiviseen päivään mahtui puheenvuoroja, seminaareja, työpajoja ja kävelyretkiä historiallisessa kaupungissa.
Tapahtuman ohjelma oli rakennettu maailmanlaajuisen liikkeen yhteisen strategian, Visio 2030:n, neljän pääteeman ympärille. Kansainvälinen YMCA vahvisti ensimmäistä kertaa yhteisen, YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvan strategian Maailmanliiton yleiskokouksessa vuonna 2022. Vision 2030:n neljä pilaria ovat yhteisön hyvinvointi, mielekäs työ, kestävä planeetta ja oikeudenmukainen maailma. Eurooppalaisen kattoliikkeen tapahtumassa vuotta myöhemmin tavoitteena oli avausten ja yhteisten keskusteluiden kautta tarjota ideoita ja uusia näkökulmia strategian pilareiden edistämiseen ja toteuttamiseen kansallisissa YMCA-liikkeissä.
YMCA:n Maailmanliiton pääsihteeri Carlos Majdri Sanvee onnitteli tapahtumassa 50-vuotiasta kattojärjestöä ja muistutti yhteisten ponnistelujen tarpeesta vision toteuttamisessa. Euroopan YMCA:n pääsihteeri Juan Simoes Inglesias, Euroopan YMCA:n puheenjohtaja Emma Osmundsen, Skotlannin YMCA:n pääsihteeri Kelly Reilly ja monet muut puhujat korostivat solidaarisuutta ja yhtenäisyyttä, jotka ovat kaikille kansallisille YMCA-liikkeille tunnusomaisia.
Oikeudenmukaisen maailma teema esiteltiin vahvimmin
Ohjelmassa anniltaan parhaita olivat oikeudenmukaiseen maailmaan liittyvät sisällöt. Teemaan syvennyttiin paneelikeskustelussa, workshopissa ja pakolaisuutta käsittelevässä seminaarissa. Tapahtuman viimeisenä päivänä pidetty työpaja rakentui Do No Harm -periaatteeseen tutustumiseen. Tilaisuuden johdannossa saksalainen Wolfgang Heinrich, rauhanrakentamisen, konfliktinhallinnan ja poliittisen analyysin konsultti ja Vardan Hambardzumyan, Euroopan YMCA:n ohjelmien toimeenpaneva pääsihteeri esittelivät Do No Harm -työkalut eli RAFT-mallin, jonka osia ovat kunnioitus (Respect), Vastuullisuus (Accountability), reiluus (Fairness) ja läpinäkyvyyvs (Transparency).
Heinrich korosti puheenvuorossaan, että ihmisten välisten kohtaamisten on tutkittu rakentuvan 20 % verbaaliseen ja 80 % non-verbaaliseen vuorovaikutukseen. Hän korosti sanattomien, mutta sisäistettyjen ja käytöksen kautta välittyvien eettisten viestien ja arvojen tärkeyttä kohdattaessa ihmisiä erityisesti hauraissa konteksteissa.
–Se mitä teemme ja miten teemme sen mitä teemme kantaa itsessään valtavasti merkitystä, Heinrich esitti. Näiden syiden vuoksi itsereflektion ja omien käytäntöjen äärelle pysähtyminen on jokaiselle nuorten parissa työskentelevälle ammattilaiselle arvokasta.
Oikeudenmukaisen maailman teeman yhteydessä myös Euroopan YMCA:n koordinoima pakolaistyöryhmä järjesti oman tilaisuuden keskittyen kolmen eri maan YMCA:n tekemään työhön pakolaisten parissa. Liisa Nerg Suomen YMCA:n Liitosta esitteli yhdessä Libanonin YMCA:n kanssa työtä Libanonissa asuvien syyrialaispakolaisten sekä heidän libanonilaisten ikätovereidensa hyväksi. Hänen lisäkseen mukana olivat Dolores Tarrafeta YMCA Thessalonikista, Kreikasta ja Andrea Bolte CVJM_Westbundista, Saksasta. Aiheen käsittelyä syvennettiin ryhmätöissä, joissa pohdittiin pakolaisiksi joutuneiden ihmisten tarinoita.
Kansainvälisen liikkeen vahvuus
Euroopan YMCA:n ja tapahtumaan osallistuneiden kansallisten YMCA-liikkeiden kanssa käydyissä kohtaamisissa välittyi järjestöjen moninaisuus ja erityispiirteet – ja toisaalta kaikkia YMCA:itä yhdistävät tekijät: nuorten hyvinvoinnin, koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksien edistäminen sekä nuorten oikeuksien esiin tuominen ja heidän vaikuttamismahdollisuuksien vahvistaminen globaalisti.
Eurooppalaisten YMCA-liikkeiden piiristä löytyy suuri määrä ammattitaitoa ja syvällisesti sisäistettyjä, arvokkaita käytäntöjä, joita jakaa – siksi kansainvälisiä namikalaisia yhteen kokoavia tapahtumia tarvitaan aina.




Suomen YMCA:n Liitto tekee työtä nuorten hyvinvoinnin, vaikuttamismahdollisuuksien, kestävän tulevaisuuden ja rauhan edistämiseksi. Tarjoamme nuorille kansainvälisiä mahdollisuuksia ja toteutamme kehitysyhteistyöohjelmaa YMCA-kumppaneiden kanssa. Jäsenyhdistyksemme 30 paikkakunnalla tekevät lapsi- ja nuorisotyötä ja tarjoavat monipuolista harrastustoimintaa.
Olemme sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon toimija sekä osa maailman suurinta nuorisojärjestöä Suomessa vuodesta 1889 alkaen.