
Uutta pelikaaviota rakennettaessa tärkeintä on muistaa vahvuutemme
Otto Vainio
27.1.20245
Suomen NMKY:n liittohallituksen puheenjohtajana aloittanut Otto Vainio pohtii blogitekstissään järjestöihin kohdistuneita leikkauksia, YMCA-liikkeen vahvuuksia ja tärkeimpiä tehtäviämme nuorisojärjestönä.
Puheenjohtajana lähellä nuoren kokemusta
Kalenterivuoden vaihduttua myös Suomen NMKY:n liittohallituksessa kääntyy uusi sivu. Liittoa kuusi vuotta puheenjohtajana ansiokkaasti palvellut Markku Sointu on siirtynyt ansaitulle eläkkeelle, ja allekirjoittaneelle on suotu kunnia toimia puheenjohtajana vuodet 2025–2027.
Vaikka häviän Namika-kokemuksessa edeltäjälleni, olen itsekin ehtinyt olla toiminnassa mukana vuodesta 2003 ja saanut melkoisesti järjestömme piirissä: Vuodet 2014–2022 istuin World YMCA:n kansainvälisessä johtokunnassa ja vuodesta 2018 olen ollut kansallisen liittohallituksemme jäsen. Nuorisojärjestön puheenjohtajana pidän kuitenkin korkeimpana meriittinäni sitä, että olen itsekin (melkein) nuori. Täytin viime vuonna 30 vuotta, enkä näin enää kuulu virallisesti nuorisolain viiteryhmään. Muistan kuitenkin hyvin, millaista on olla nuori, ja uskon ymmärtäväni nykynuorten elämää, kokemuksia ja haasteita.
YMCA-liikkeellä samat tavoitteet kaikkialla maailmassa
Kansainvälisen YMCA-liikkeen suomalaisena kattojärjestönä työskentelemme nuorten puolesta paitsi 30 kotimaisen paikallisjärjestömme myös kansainvälisten YMCA-kumppaniemme kanssa. ”Namika-perhe” on kokoluokaltaan melko poikkeuksellinen, sillä toimimme yli 10 000 paikallisyhteisössä yli 120 maassa. Joka paikassa meitä yhdistää yksi asia: Pyrimme parantamaan nuorten elinoloja ja tarjoamaan edellytyksiä hyvään elämään yhdenvertaisesti.
Liikkeemme puheenjohtajana työskentely on suuri kunnia, ja toivon täyttäväni edeltäjäni kirjaimellisestikin suuret saappaat. Oman suoriutumisen sijasta tärkeämpää on kuitenkin jo parikymmentä vuotta sitten omaksumani namikalainen joukkuehenki ja sen ylläpito: Sillä ei ole väliä, kuka meistä onnistuu, kunhan onnistumme yhdessä!
Järjestöleikkaukset haastavat toimintaamme
Valtion heikentynyt taloustilanne ja leikkausvaateet ovat jättäneet kolmannen sektorin vaikeaan asemaan. Yhtäältä on ymmärrettävää, että toiminnalta vaaditaan tehokkuutta ja yhteisestä hyvästä allokoituja rahoja käytetään vastuullisesti ja oikeisiin tarkoituksiin. Toisaalta tarve järjestöjen tuottamille palveluille ja ratkaisuille yhteiskunnassamme on entistä suurempi.
Yhä useampi suomalainen on yksinäinen, viidesosa aikuisista kokee psyykkistä kuormittuneisuutta ja toimeentuloon liittyvät ongelmat leikkaavat läpi ikäryhmien. 1970-luvulta viime vuosikymmenelle jatkunut työ- ja toimintakyvyn parantuminen on viime vuosina kääntynyt heikentyväksi. Myös nuorisomme todistaa tätä hyvinvoinnin heikentymisen tai jopa pahoinvoinnin heijastumista. Väkivallan uhkaa kokeneiden yhdeksäsluokkalaisten osuus on kasvanut[1], lasten ja nuorten mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet merkittävästi 2020-luvulla, ja miltei kolmasosa nuorista on huolissaan omasta jaksamisestaan työelämässä[2].
Järjestöjen työ tulisi ymmärtää sijoituksena suomalaiseen hyvinvointiin
Vahvan järjestökentän toimintaedellytyksien heikentäminen rahoituspohjan pienennyksellä on väärä lääke talouskasvun löytämiseksi. Valtiollisen kuluerän sijasta järjestöjen työ tulisi nähdä investointina, jolla luodaan kansalaisten tarpeisiin, haasteisiin ja ongelmiin vastaavia palveluita ja ratkaisuja. Kulut on hyvä pitää kurissa – mutta ilman investointeja kehittyminen on epätodennäköistä.
Myöskään NMKY ei ole välttynyt leikkauksilta. Rakkaassa kotikaupungissani Tampereella paljon kiitelty Yökoris-toiminta jouduttiin ajamaan toistaiseksi alas. Vuoden alku näyttää silmissämme synkemmältä – puhumattakaan lapsista ja nuorista, joille olemme rakentaneet yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja turvallista yhdessäoloa. Lämmin kiitos Kristianille, Corylle, Sergelle ja kaikille muille uraauurtavasta työstänne. Sitoutumisenne ja työnne ei unohdu, toivottavasti pääsemme jatkamaan taas yhteistyötä kanssanne!
Pelin vaikeutuessa kannattaa palata vahvuuksiimme
Kuten moni kirjoittaja myös minä sorrun hankalassa tilanteessa urheiluviittauksiin. Sallittakoon se, toiminhan seuraavat vuodet myös Suomen NMKY:n Urheiluliiton puheenjohtajana.
Kaventuneessa rahoitustilanteessa meillä ei ole edessämme erityisen helppoa turnauskaaviota. Pelin hankaloituessa meidän on hyvä keskittyä siihen, mitä teemme kentällä parhaiten. Olemme toimineet Suomessa jo yli 135 vuotta, ja läpi tämän ajan olemme onnistuneet pysymään merkittävinä – kiitos nuorten aktiivisuuden sekä toimintamme kehittymisen. Perinteen jatkaminen edellyttää meiltä nuorten tarpeiden ja toiveiden tuntemista sekä niiden täyttämistä kiinnostavilla toimintamuodoilla. Jatketaan tämän vahvuutemme kehittämistä huipputeräänsä!
Moni taho tahtoo NMKY:n pelikaverikseen
Joukkuepelistä puhuttaessa kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, ja toisaalta kukaan tuskin jättäisi valitsematta meidän kaltaistamme pelaajaa joukkueeseensa. YMCA:n tarjoama hyöty yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnille on ainutlaatuinen juuri työmme käytännönläheisyyden ja tarveperustaisuuden vuoksi – tästä meitä on kiitellyt muun muassa YK-järjestöt.
Meidän on hyvä rakentaa ja vahvistaa yhteistyötä paitsi järjestökumppaniemme myös julkisen sektorin toimijoiden sekä yrityskentän kanssa. Uskon, että moni taho Suomessa ja maailmalla tahtoo pelata kanssamme erityisesti avoimuutemme ja aloitteellisuutemme vuoksi.
Tunnettuudessamme on vielä työtä
Joukkueurheilussa tuloksia tulee juhlia yhdessä asiaankuuluvasti. Järjestösektorilla hyvin yleinen haaste on toiminnan vaikuttavuuden osoittaminen. Relevantti tieto työn vaikutuksista ja tuloksista tulisi saada kerättyä, ja tiedon tulisi saavuttaa oikeat vastaanottajat.
Olemme YMCA:ssä tehneet vaikuttavuutemme mittaamisen ja osoittamisen eteen hyvää työtä, mutta uskon, että kannattajakuntamme kasvaisi merkittävästi, jos saisimme vielä enemmän esille toimintamme arvokkaita tuloksia. Tässäkin on hyvä olla realistinen: kaikki fanit eivät lähde bussimatkalle marraskuiselle loskavaellukselle tappiomatsiin, mutta aika moni katsoo kuitenkin highlightit.
YMCA on nuorten yhteisö
Olen kiitollinen mahdollisuudesta palvella järjestöämme seuraavan kolmen vuoden ajan puheenjohtajana. Toivon, että teemme viisaita päätöksiä kentällä ja kehitämme peliämme järkevästi tarttuen mahdollisuuksiin realiteetit huomioon ottaen.
Pelikirjamme sivuille on vuosien aikana karttunut paljon hyvää – myös palkintoja – mikä osoittaa, että voimme jatkaa samalla tiellä. Keskeisimpänä, muuttumattomana eetoksena pelimerkinnöissämme on yhteisöllisyys: kaikki ovat yhtä arvokkaita ja tervetulleita, ilman nuoria emme ole YMCA – nuorten yhteisö. Ja vielä viimeisimpänä: sillä ei ole väliä, kuka meistä onnistuu, kunhan onnistumme yhdessä!
[1] Mitä kuuluu nuorille? -julkaisu, 11/2024
[2] Katsaus nuorten hyvinvointiin, 2023
Ota yhteyttä
Martiina Woodson
Viestintäasiantuntija
martiina.woodson@ymca.fi
+358 44 321 3543