Suomen YMCA:n Liitto etsii yhteistyöavauksia, joilla vastataan nuorten ilmastohätään
Suomen YMCA:n Liiton ryhmälle tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Qvidjan koetilalla Paraisilla ja tutustua ilmastoviisaisiin viljelymenetelmiin Ilkka Herlinin johdolla. Suomen YMCA:n Liiton ja Qvidjan tilan yhteistyötavoitteet liittyvät Suomen YMCA:n Liiton vuosien 2021–2024 aikana toteutettavaan hankkeeseen Keniassa.
Ilkka Herlinin ja Saara Kankaanrinnan omistamalla Qvidjan tilalla etsitään ratkaisuja ilmastokriisiin kehittämällä hiiltä sitovia, Itämeren päästöjä minimoivia ja ravinteita kierrättävää ruoantuotantoa. Qvidjan tilalla kartoitetaan kopioitavissa olevia käytäntöjä ekologiselle maataloudelle.
Hiiliviljely on maailmalla nopeasti kasvava suuntaus, jossa tutkimustyölle on valtavasti tilausta. Ilmastoviisaista viljelymenetelmistä tavoitellaan ratkaisuja myös globaaliin ruokaturvaan ja enenevässä määrin kokonaisia maanosia uhkaaviin nälänhätiin.
Suomen YMCA:n Liiton ja Qvidjan tilan yhteistyötavoitteet liittyvät Suomen YMCA:n Liiton vuosien 2021–2024 aikana toteutettavaan hankkeeseen Keniassa. Kiambussa sijaitsevassa YMCA:n ylläpitämässä maatalousoppilaitoksessa keskitytään ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen ja niiden hillitsemiseen kehittämällä ilmastoviisaiden viljelymenetelmien opetusta sekä nuorille opiskelijoille että paikallisille yhteisöille. Tavoitteena on, että maatalousoppilaitoksessa voitaisiin ottaa mallia Qvidjan tilalta ja saatuja toimintamalleja voitaisiin laajentaa muiden Afrikan YMCA:n hyödyksi. Vierailulla jatkettiin keskusteluita ja pohdittiin seuraavaa vaihetta yhteistyön suunnittelussa.
Suomessa jo 100 maatilaa on lähtenyt mukaan hiiliviljelijöiksi ja Qvidjan koetila tekee tiivistä yhteistyötä Ilmatieteenlaitoksen sekä Helsingin ja Tampereen yliopistojen kanssa. Myös omistajaparin startup-yrityksien tavoitteet liittyvät samoihin tavoitteisiin: Soilfood jalostaa teollisuuden sivutuotteita maatalouteen lannoitteiksi ja Q Power kehittää uusiutuvan energian varastointimuotoja mikrobien avulla.
Suomen YMCA:n Liiton nuorisodelegaation Nea Tuomelan ja Iina Salmen kommentteihin tiivistyi paljon. – Oli hienoa kuulla erilaisista ratkaisuista ja innovaatioista, joita voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen hillinnässä ja resilienssin kasvattamisessa. Tällainen työ antaa toivoa ja innostaa työskentelemään kestävämmän tulevaisuuden puolesta. – Vihdoinkin positiivisia näkökulmia tähän ilmastoahdistukseen! Tilanteeseen voi sittenkin olla ratkaisuja.




HIILIVILJELYSSÄ kaiken toiminnan lähtökohtana on luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen ja luonnon pääoman huomioiminen. Taloudellisen voiton tavoittelu sivuuttamalla viljelyn ulkoiskustannukset on paitsi vanhentunutta myös suoraan ympäristökatastrofiin johtavaa ajattelua. Tehoviljelty, rajusti muokattu ja teholannoitettu pelto köyhdyttää maan eikä mikrobeille arvokas kasvien juuristo pääsee kasvamaan. Lannoitteiden valuminen vesistöihin puolestaan johtaa merien ja muiden vesistöjen rehevöitymiseen. Kaikkein surullisinta esimerkkiä tästä ei tarvitse hakea kaukaa, sillä Itämeren katastrofaalinen tila on laajasti tiedossa.
Qvidjan ekosysteemilähtöisellä tilalla eliöstöön kuuluu mustamehiläisiä, suomenlampaita ja ylämaan karjaa. Myös karjan laiduntamisen täytyy olla luonnonmukaista, jotta lehmien ja nurmen myönteinen yhteisvaikutus pääsee toteutumaan. Ekosysteemilähtöiseen ajatteluun kuuluu myös perinteisen kulttuuriympäristön säilyttäminen ja perinteisten viljelymetodien viisauksien tunnistaminen.