
Suomen NMKY:n Liitto on EU:n humanitaarisen avun kumppani
17.4.2025
Euroopan komissio on myöntänyt humanitaarisen avun kumppanuussertifikaatin Suomen NMKY:n Liitolle. Merkittävä arviointi vahvistaa NMKY:n asemaa kansainvälisenä humanitaarisen avun toteuttajana ja luo edellytykset entistä laajemmalle toiminnalle ja osallistumiselle EU:n humanitaarisiin avustusohjelmiin. Sertifikaatti mahdollistaa myös Suomen valtion myöntämän humanitaarisen avun rahoituksen. NMKY on kahdeksas suomalainen järjestö, jolle asema on myönnetty.
Mitä EU-kumppanuus merkitsee
Euroopan unioni on yksi maailman suurimmista humanitaarisen avun rahoittajista. EU:n humanitaarista apua hallinnoi Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun pääosasto (DG ECHO), joka tukee vuosittain miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa kriisien ja katastrofien keskellä.
EU ei toteuta humanitaarisia operaatioita itse, vaan kanavoi avustuksensa pääasiassa kumppanijärjestöjensä kautta. Kumppanuusasema mahdollistaa järjestöjen pääsyn EU-rahoitteisiin humanitaarisiin hankkeisiin, ja vain sertifioidut kumppanit voivat hakea DG ECHO:n rahoitusta.
Kumppanuus myönnetään järjestöille, jotka täyttävät tiukat laatu-, vastuullisuus- ja tehokkuusvaatimukset humanitaarisen avun alalla. Sertifikaatti ei ole vain muodollisuus, vaan edellyttää järjestöltä perusteellisen ulkopuolisen arvioinnin läpäisemistä. Arvioinnissa tarkastellaan muun muassa järjestön hallintoa, varainhoitoa, toimintakykyä sekä humanitaarisen avun periaatteiden noudattamista. Sertifikaatti osoittaa, että järjestöllä on riittävä kapasiteetti, asiantuntemus ja kyky toimittaa humanitaarista apua kriisialueille kansainvälisten standardien mukaisesti.
Sertifiointi avaa oven Suomen humanitaariseen rahoitukseen
Myös Suomen myöntämästä humanitaarisesta avusta noin 10–15 % varataan vuosittain suomalaisten järjestöjen hankkeisiin. Vuonna 2024 seitsemälle järjestölle myönnettiin yhteensä 12,4 miljoonaa euroa. EU:n kumppanuusstatus on edellytys myös tälle rahoitukselle.
Suomen NMKY:n Liitto on hakenut Suomen ulkoministeriöltä rahoitusta kolmeen humanitaariseen kriisiin, Ukrainaan, Palestiinalaisalueille ja Libanoniin, yhteensä 1 670 000 euroa vuodessa kaudelle 2026–2029. Päätöksiä odotetaan lokakuussa 2025.
”Meillä YMCA:llä on vakiintunut asema kaikissa näissä maissa. Ukrainassa toimintaa on yli 20 paikkakunnalla ja maan sisäisten pakolaisten kanssa on työskennelty jo yli 10 vuotta. Kolme paikallisyhdistystä on jäänyt Venäjän valloittamille alueille, mutta toiminta jatkuu etulinjassa mm. Harkovassa, Pultavassa ja Zaporizzjassa. Länsirannalla paikallisia lapsia, nuoria ja perheitä on tuettu vuodesta 1948, Gazassa vuodesta 1952. Libanonissa toiminta on käynnistynyt vuonna 1890 ja se kattaa nykyään yli 500 toimipistettä ympäri maata. YMCA on osa näitä yhteisöjä, ja voimme kanavoida apua tehokkaasti,” kuvailee Suomen NMKY:n Liiton kansainvälisen työn päällikkö Milla Nummenmaa.
NMKY:llä on pitkä historia humanitaarisessa työssä
NMKY:llä on vahva kansainvälinen historia humanitaarisen avun ja pakolaistyön aloilla 1900-luvun alusta lähtien.
”Tämä kumppanuus ei ole järjestöllemme uusi avaus, vaan edustaa paluuta juurillemme sekä vahvempaa asemoitumista humanitaarisen avun kentällä. Humanitaarinen apu on ollut Suomen NMKY:n Liiton säännöissä vähintäänkin vuodesta 1959. Osaamisemme tunnistaminen kuvastaa sitoutumistamme humanitaarisen avun pitkäjänteiseen kehittämiseen ja tehokkaaseen toteuttamiseen globaalisti”, kertoo Suomen NMKY:n Liiton pääsihteeri Juha Virtanen.
YMCA:n humanitaarisen toiminnan tavoitteena on tarjota koordinoitua ja korkeatasoista apua ihmisille konflikteissa ja kriiseissä, suojella heidän fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiaan sekä luoda edellytyksiä toipumiselle.
Humanitaarisissa kriiseissä tuetaan lapsia, nuoria ja heidän perheitään, maan sisäisiä pakolaisia, vastaanottavia yhteisöjä sekä vammaisia henkilöitä. Erityisesti nuoret ovat yksi NMKY:n tärkeimmistä kohderyhmistä myös humanitaarisessa työssä. Kriisit vaikuttavat nuoriin merkittävästi, sillä ne usein katkaisevat koulutuksen ja toimeentulon mahdollisuudet heikentäen vakavasti nuorten tulevaisuudennäkymiä.




Nuorisojärjestö tuo asiantuntemustaan humanitaarisen avun kentälle
Kansainvälinen YMCA-verkosto, 12 000 paikallisyhdistystä 120 maassa ja paikallisesti juurtuneet, yhteisöissään luotetut YMCA-kumppanit varmistavat sen, että apu tavoittaa tehokkaasti sitä tarvitsevat. Toiminta perustuu vahvaan paikallistuntemukseen ja yhteistyöhön, mikä tekee avustustyöstä vaikuttavaa ja kestävää.
”Kumppaniemme läsnäolo yhteisöissä ennen kriisiä, sen aikana ja jälkeen mahdollistaa välittömien avustustoimien joustavan linkittämisen pitkäjänteiseen resilienssin rakentamiseen, valmiuden kehittämiseen ja jälleenrakennukseen. Esimerkiksi pitkittyneissä kriisitilanteissa, kuten Ukrainassa, Palestiinalaisalueilla ja Libanonissa, humanitaariset tarpeet tulevat jatkumaan kehitysyhteistyön rinnalla vielä vuosia”, kuvaa Nummenmaa.
”Humanitaarisessa työssämme painopisteenä on erityisesti mielenterveys- ja psykososiaalinen tuki, josta paikallisilla kumppaneillamme on vahvaa asiantuntemusta. Lisäksi kumppaneillamme on monipuolista kokemusta muun muassa koulutuksesta hätätilanteissa, toimeentulon turvaamisesta kriisien aikana sekä perusterveydenhuoltoa täydentävästä toiminnasta”, Nummenmaa jatkaa.
Kumppanuus avaa uusia mahdollisuuksia
Kumppanuus EU:n kanssa tarjoaa koko globaalille YMCA-liikkeelle entistä parempia mahdollisuuksia kehittää ja laajentaa humanitaarista toimintaa. Se tekee mahdolliseksi pitkäjänteisempien ja vaikuttavampien hankkeiden suunnittelun sekä varmistaa, että apu saavuttaa tehokkaasti humanitaaristen kriisien keskellä olevat ihmiset.
ECHO-status asettuu luontevasti YMCA:n 180-vuotiseen jatkumoon yhteisötoimijana ja nuorten rinnallakulkijana.
Sertifikaatin merkitys konkretisoituu välittömästi osana ulkoministeriön hakuprosessia. ”Valmistautuminen kohti tätä pistettä on ollut useamman vuoden matka, jonka loppuhuipennuksena noin yhdeksän kuukautta kestänyt ulkopuolinen arviointi on nyt saatu tärkeässä hetkessä hienosti maaliin,” kiittelee Nummenmaa.
Lisätietoja
Juha Virtanen
pääsihteeri
Suomen NMKY:n Liitto
juha.virtanen@ymca.fi
+358 40 552 2737
Milla Nummenmaa
kansainvälisen työn päällikkö
Suomen NMKY:n Liitto
milla.nummenmaa@ymca.fi
+358 40 8671609