Sovittelu tarjoaa nuorille paikan selvittää keskinäisiä konflikteja turvallisesti asiantuntijoiden tuella. Prosessi kehittää nuoren kykyä ottaa vastuuta sekä edistää kestäviä vuorovaikutustaitoja.
Sovittelu tarjoaa turvallisen paikan selvittää konflikteja
Turun NMKY:n katusovittelu on nuorten välisten konfliktien sovittelua. Konfliktien osapuolet saavat sovittelun kautta ainutkertaisen ja turvallisen mahdollisuuden kohdata toisensa. Paikalla ovat aina nuoret osapuolet ja heidän huoltajansa. Muiden henkilöiden läsnäolosta sovitaan erikseen. On mahdollista pyytää mukaan esimerkiksi tukihenkilöä, koulun edustajaa tai muuta asian selvittämisen kannalta olennaista henkilöä.
Sovittelussa keskeistä on osapuolten tasavertainen kohtaaminen ja asian selvittäminen sekä ratkaisujen hakeminen yhdessä. Syyllistäminen ja rankaiseminen eivät kuulu sovitteluun. Tutkimusten mukaan sovittelu tarjoaa nuorelle konkreettisen mahdollisuuden ymmärtää tekojensa seuraukset, joka osaltaan ehkäisee tulevia vahingontekoja. Sovittelu on vapaaehtoista, luottamuksellista ja tasapuolista. Palvelusta ei peritä maksua.
Sovitteluprosessi kulkee neljän vaiheen kautta
Sovittelun eri vaiheita ovat konfliktinjälkeinen osapuolten oma tapaaminen, varsinainen sovittelu, sovinto ja sovittelun jälkeinen seurantajakso. Seuranta on tärkeä osa sovitteluprosessia. Seurantajaksolla varmistetaan konfliktin päättyminen ja tarvittaessa sovitaan uusista toimista.
Sovittelu palvelee nuoria ja heidän ympäristöään
Sovittelusta hyötyvät eniten konflikteissa osallisena olleet nuoret, sillä riittämättömästi käsitellyt selkkaukset jäävät elämään osapuolten välille ja voivat kärjistyä aiemmasta. Pitkittyneitä konflikteja seuraa helposti koston kierre. Nuorten itsensä lisäksi sovittelusta hyötyvät koulut, sillä vapaa-ajalla tapahtuneet konfliktit heijastuvat nuorten kouluelämään. Myös poliisin näkökulmasta sovittelu on arvokasta, sillä alle 15-vuotiaiden kohdalla poliisin mahdollisuudet ja keinot puuttua lasten ja nuorten välisiin konflikteihin ovat rajalliset. Sovittelu vähentää lisäksi alueellisten sovittelutoimistojen työtaakkaa toisen vastuullisen tahon hoitaessa tapausten valmistelu- ja seurantatarpeita kumppanina.
Turun NMKY toimii Varsinais-Suomen sovittelutoimiston kumppanina. Aseman Lapset -järjestön kehittämää toimintamallia on toteutettu Turun NMKY:llä vuodesta 2018.
Ota yhteyttä
Paula Nurminen, asiantuntija, nuorten sovittelut, kouluyhteistyö
+358 50 340 6703
paula.nurminen@ymca.fi
Tuija Parviainen, asiantuntija, nuorten sovittelut, kouluyhteistyö
+358 44 292 9898
tuija.parviainen@ymca.fi