Kriisien koettelemassa Libanonissa kaivataan YMCA:n rauhankoulutuksia

YMCA:n rauhankoulutukset lisäävät nuorten osallisuutta ja edistävät nuorten perusoikeuksia. Libanonin YMCA pilotoi koulutusta Suomen YMCA:n Liiton tuella.
16.11.2022
Huolten täyttämät lähivuodet
Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen haastavia Libanonin YMCA:n toteuttaman kohtaavan toiminnan kannalta. Epävakaus ja epävarmuus ovat lisääntyneet maassa merkittävästi syksystä 2019 alkaen ja kierre on yhä jyrkentynyt. Mielenosoitusten, levottomuuksien, poliittisen turbulenssin ja koronapandemian lisäksi Beirutin satamaräjähdys ja vuoden 2021 aikana kärjistynyt valuutta- ja pankkikriisi ovat johtaneet hyperinflaatioon ja akuuttiin polttoainepulaan. Kaikki tekijät ovat dominoefektin lailla vaikuttaneet koko yhteiskunnan toimintaan, elinoloihin ja peruspalveluiden ja -hyödykkeiden saatavuuteen aina päivittäisen sähkön saannista leipään, lääkkeistä polttoaineeseen. Hyperinflaatio on ajanut yli 80 % väestöstä köyhyysrajan alapuolelle koskettaen niin libanonilaisia kuin syyrialaisia.
YMCA pilotoi nuorten rauhankoulutusta Libanonissa
YMCA:n leirikeskuksessa Ras El Matnissa Libanoninvuorilla on korona-ajan aiheuttaman tauon jälkeen päästy käynnistämään toimintaa uudelleen. Libanonin YMCA on sopeuttanut toimintaansa keskellä maan kasautuvia haasteita. Leirikeskuksessa on pilotoitu ja järjestetty uutta nuorten koulutusta rauhan teemoista osana Suomen YMCA:n Liiton kanssa toteutettavaa kehitysyhteistyöohjelmaa. Jännitteisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa kysymykset vastakkainasettelusta ja rakentavasta vuorovaikutuksesta tulevat lähelle. Koulutuksessa tuodaan esiin muun muassa rauhanomaiseen yhteiseloon liittyviä periaatteita ja arvoja sekä kannustetaan nuoria toteuttamaa näitä jokapäiväisessä elämässään. Viikon kestävissä työpajoissa rauhaa käsitellään monipuolisesti, abstrakteja teemoja lähestytään konkreettisten esimerkkien kautta. Osallistujat tarkastelevat esimerkiksi asenteita ja sovittelua henkilökohtaisesta näkökulmasta pelien ja harjoitusten avulla. Leireille tulee nuoria eri puolilta maata, eri uskontokunnista ja kulttuureista, ja osallistujien joukossa on myös syyrialaisnuoria. Leiriympäristö mahdollistaa nuorten kohtaamista ainutlaatuisella tavalla ja vuorovaikutus riisuu asenteita ja ennakkoluuloja, jotka näyttäytyvät usein nuorten arjessa.
–Monelle tämä on ensimmäinen kerta, kun he voivat pysähtyä oman identiteettinsä ja omien tarpeidensa äärelle, kuvailee YMCA Libanonin kouluttaja Mireille Abi Khalil rauhankoulutukseen osallistuneiden nuorien voimakkaita kokemuksia. Toinen kouluttajista, Claude Geagea korostaa, kuinka tärkeää on ollut uudelleen luoda ihmissuhteita ja vahvistaa inhimillistä yhteyttä pandemiaeristyksen jälkeen.
Leirillä mukana ollut 25-vuotias Dima Alameddine (kuvassa oikealla) pohtii, kuinka kriisien ketju vaikuttaa libanonilaisten nuorten mielialoihin ja motivaatioon. Elokuussa 2020 tapahtuneen Beirutin räjähdyksen on todettu aiheuttaneen traumaperäisiä stressihäiriöitä erityisesti lapsissa ja nuorissa. Mutta myös korona- ja taloudellinen kriisi sekä maan poliittinen epävakaus ovat lisänneet nuorten ahdistuneisuutta ja mielenterveysongelmia. Moni nuorista elää jatkuvassa selviytymistilassa ja vailla tulevaisuudensuunnitelmia. Mahdollisuus rakentaa omia yhteisöjä eri puolilta maata tulevien nuorten kesken on siten samalla mahdollisuus irtaantua arjen haasteista, luoda uusia ystävyyssuhteita ja nuorten omia verkostoja toimia paremman tulevaisuuden puolesta. Leiriympäristössä on myös oma taikansa, joka saa usein monenlaiset ryhmät hitsautumaan yhteen.
Rauhankoulutukset lisäävät nuorten osallisuutta
YMCA:n lisäarvo piilee juuri tavassa kohdata nuoria – jos nuoret halutaan mukaan rauhanponnisteluihin ja ehkäisemään väkivaltaa ja konflikteja, se pitää osata tehdä nuorten näköisellä ja heihin vetoavalla tavalla. Vuonna 2019 alkaneen kansannousun (tai arabiaksi thawran) moottorina oli valtaosin juuri nuorten ihmisten vaatimukset poliittisesta ja rakenteellisesta reformista. Kun nuorten esittämät muutosvaateet kaatuivat tehokkaiden poliittisten toimien puutteeseen ja hallitsevan eliitin haluttomuuteen korjata päätöksenteon edustusta – koronakriisin sammuttaessa viimeisetkin toivonrippeet muutoksesta, moni nuori putosi totaaliseen tyhjiöön. Nuoret ympäri Libanonia kaipaavatkin kipeästi mahdollisuutta osallistua ja saada oman äänensä kuuluviin. Rauhankoulutukset lisäävät paitsi nuorten osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemusta, myös edistävät nuorten perusoikeuksia. Näistä yksi laajakantoisimmista on oikeus osallistua rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin.
Rauhantyötä tehdään osana Suomen YMCA:n Liiton kehitysyhteistyöohjelmaa ja sitä toteutetaan yhdessä YMCA-kumppaneiden kanssa ympäri maailmaa. YMCA:t tukevat nuoria ja etenkin naisia kartuttamaan rauhan rakentamiseen vaadittavia taitoja ja tarjoavat heille alustoja edistää rauhaa omissa yhteisöissään. Libanonissa on järjestetty vuoden 2022 aikana jo kolme rauhanleiriä. Nuoret ovat olleet innostuneita leireistä ja toivovat toiminnalle jatkoa.