Markkinoiden uusimmat AR-lasit: Esittelyssä Magic Leap One
Virtuaalimarkkinoiden yksisarvinen, Yhdysvaltalainen Magic Leap on vihdoin päättänyt seitsemän vuoden hiljaiselonsa ja tuonut markkinoille oman tulkintansa lisätyn todellisuuden laseistaan. Magic Leap One Creator’s Edition on aluksi saatavilla siihen sovelluksia ja pelejä kehittäville tahoille hintaan 2295 dollaria. Aika suolaisen hintaiset silmälasit vielä tässä vaiheessa siis kyseessä. Toisaalta Microsoftin HoloLens-lasit maksavat 700 dollaria enemmän, mutta mitä tällä rahalla saa, siitä edempänä tässä postauksessa.
Lukijoille jotka eivät vielä tunne Magic Leap -yhtiötä kerrottakoon, että se on ollut kehityshankkeistaan historiallisen hiljaa ja onnistunut silti keräämään hirvittävän summan, yli 2,3 Miljardia dollaria rahaa sijoittajilta. Yhtiön rahoittajiin kuuluvat mm. Google (jonka toimitusjohtaja Sundar Pichai istuu myös yhtiön hallituksessa), Alibaba, Saudi-Arabian valtio sekä J.P. Morgan.
Ennen tätä lanseerausta laseja ovat päässeet kokeilemaan vain partnerit sekä muutamat julkkikset.
Mistä siis on kyse? Kuvittele kaikki tyypillisesti käyttämäsi ohjelmistot: sähköposti, kalenteri, pikaviestintäsovellukset, ym. leijumassa silmiesi edessä. Voit esimerkiksi kiinnittää selaimesi työhuoneen ikkunaan, kalenterin ja sähköpostin mukavasti vastakkaisille seinille ja Skypen vaikkapa työpöydän kulmalle.
Viveen ja Riftiin tottuneelle tämä kuulostaa todella hyvältä, ei tarvita teho-PC:tä, eikä varsinkaan piuhoja lasien ja koneen välillä. Lasien piuhat menevät ainoastaan ”kannetavaan CD-soittimeen” taskussa ja siinä se! Näiden kanssa voi siis vaeltaa vapaasti tilassa. Tätä kokeilleet kuitenkin valittelevat, että alussa tuntuu kuin haahuilisi ympäri huushollia uimalasit päässä. Magic Leapin on ilmoittanut akkujen kestävän noin kolme tuntia. Onko se paljon vai vähän- se riippuu hyvin pitkälle käyttäjästä ja käyttökohteesta.
Laseilla on myös rajoituksensa. Magic Leap One ei toimi, jos huoneessa on liian pimeää tai liian valoisaa. Normaaleissa sisäolosuhteissa tämä ei kuitenkaan ole käytännössä muodostunut ongelmaksi. Lisäksi laseissa on katselualueeseen liittyvä haaste: lisätyn todellisuuden näkymä on kuin ikkunaruutu koko näkymästä. Toisin sanoen lisättyä todellisuutta ei ole mahdollista saada koko näkökenttään. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvin lähellä olevien tai todella isojen digitaalisesti tuotettujen kohteiden tarkasteleminen on hankalaa. Magic Leap työskentelee laajentaakseen tätä katselualuetta tulevissa malleissa, mutta koko silmien näkemän alueen peittoalue tulee olemaan erittäin vaikea tehtävä.

virtuaaliasiantuntija

Laite koostuu kolmesta pääkomponentista – Lightwear-laseista, jääkiekon muotoisesta Lightpack-tietokoneesta, josta tulee mieleen takavuosien kannettavat CD-soittimet (Jonnet ei muista…), sekä käsiohjaimesta.