
Arjen jatkuminen, yhteisöllisuus ja tulevaisuuden suunnittelu kannattelevat ukrainalaisia nuoria
Liisa Perkkiö
28.3.2025
Yli kolme vuotta kestäneen sodan määrittämässä arjessa YMCA on keskittänyt toimintansa maan sisäisten pakolaisten tukemiseen ja nuorten tulevaisuudenuskon vahvistamiseen koulutusten avulla.
Nuoret kaipaavat tekemistä ja omia yhteisöjä
Sota on muovannut ukrainalaisten nuorten elämää monin tavoin. Osa on lähtenyt maasta pakolaisiksi, jotkut ovat muuttaneet maan sisällä turvallisemmille alueille. Lähes kaikki tuntevat rintamalle lähteneitä joko lähipiiristään tai yhteisöstään – ja valitettavan moni myös on menettänyt läheisiään tai tuttaviaan pommituksissa tai rintamalla.
Vaikka sotaa ei voi unohtaa ilmahälytysten rytmittämässä arjessa, nuorilla on myös tarve elää mahdollisimman normaalia elämää, löytää mielekästä tekemistä ja rakentaa tulevaisuuttaan. Lisäksi monet tarvitsevat välineitä käsitelläkseen sodasta johtuvia tunteita ja traumoja joko terapeuttisen toiminnan tai yksilöterapian kautta.
YMCA tarjoaa turvallisempia tiloja ja koulutusta pakolaisille
Ukrainan YMCA on suunnannut toimintaansa maan sisäisten pakolaisten auttamiseen täysmittaisen hyökkäyssodan alkamisesta eli vuodesta 2022 asti. Suomen NMKY:n Liiton ja Accenturen tukemassa hankkeessa viisi paikallisyhdistystä eri puolilla Ukrainaa ovat järjestäneet turvallisempia tiloja ”eDu-hubeissa” joissa tarjotaan pakolaisille, paikallisille nuorille ja muille yhteisön jäsenille monenlaista toimintaa ja tukea.
Monet pakolaiset tulevat aluksi etsimään erityisesti psykososiaalista tukea ja konkreettista apua esimerkiksi lastenhoitoon tai lakiasioihin. Oltuaan mukana esimerkiksi yksilö- tai taideterapiassa, meditaatio- tai keskusteluryhmissä, moni heistä kokee voivansa paremmin ja pystyvänsä osallistumaan myös erilaisiin koulutuksiin.
Koulutukset helpottavat työelämään integroitumista
Koulutusten tarkoitus on ensisijaisesti parantaa osallistujien valmiuksia työelämään. Toiminta on avointa myös paikallisten yhteisöjen jäsenille ja erityisesti nuorille, joille työelämään siirtyminen on aiempaa hankalampaa sodan vuoksi. eDu-hubeissa on tarjottu esimerkiksi kampaajan ja kosmetologin ammatillista koulutusta ja kursseja sosiaalisen median hyödyntämisestä yritystoiminnassa ja markkinoinnissa. Erityisen suosittuja ovat olleet yleiset, työelämän osaamiseen liittyvät koulutukset kuten digitaitokoulutukset, kielikurssit, esiintymistaidot ja ammatillinen neuvonta. Neuvontaa on järjestetty myös yhdessä paikallisten oppilaitosten kanssa, joiden kautta on tavoitettu suurempia joukkoja nuoria.
Kaiken kaikkiaan hanke on tavoittanut lähes 30 000 ihmistä vuosina 2023–2024. Heistä noin puolet oli alle 25-vuotiaita ja noin kaksi kolmasosaa naisia.
Konkreettisia parannuksia ihmisten elämään
Hankkeen osallistujille tehdyn kyselyn mukaan yli puolet (55 %) koki elämänsä parantuneen YMCA-toiminnan ansiosta. Tärkeimpinä muutoksina osallistujat mainitsivat mielentilan paranemisen, uusien hyödyllisten taitojen omaksumisen ja kokemuksen oman työuran hallinnasta. Noin 8 % osallistujista kertoi konkreettisista elämänmuutoksista kuten uuden työpaikan löytymisestä, yrityksen perustamisesta tai opiskelun uudelleen aloittamisesta YMCA:n koulutusten jälkeen.
18-vuotias Milena Tsvetkova, joka asuu Zaporizhassa kertoo tulleensa aluksi YMCA:lle joustavan työelämäosaamisen koulutukseen. Kurssitunnit toimivat hänelle sysäyksenä suorittaa ensin työelämäharjoittelu ja sen jälkeen työskennellä YMCA:n hankkeissa. Kokemuksistaan innostuneena hän päätti aloittaa oikeustieteen opiskelun ja toivoo voivansa tarjota jo opiskeluaikana oikeudellista apua vaikeassa tilanteessa oleville pakolaisille. ”Olen vilpittömän kiitollinen YMCA-liikkeelle, joka auttoi minua ammatillisen valintani tekemisessä”, Milena toteaa.
Iryna Husieva on 27-vuotias opettaja ja nuorisotyöntekijä, joka on työskennellyt seitsemän kuukautta Zdolbunivin YMCA:llä. Hänelle on tärkeää luoda turvallinen ja lämminhenkinen ympäristö, jossa nuoret voivat oppia, kehittyä ja kehittää sosiaalisia taitojaan. Yksi hänen mielestään tärkeimmistä tehtävistä on ollut koordinoida ohjelmaa lapsille, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan sodan takia. ”Se oli unohtumaton kokemus, joka vahvisti uskoani tuen ja huolenpidon voimaan. YMCA on minulle paljon enemmän kuin vain järjestö. Se on mahdollisuuksien paikka: oppimista, vuorovaikutusta, kehitystä ja ennen kaikkea uskoa siihen, että yhdessä voimme muuttaa maailmaa paremmaksi”, Irina summaa.
Boyarkalaisille nuorille YMCA on arjen tukija
Kiovasta noin 30 kilometrin päässä sijaitseva Boyarka on yksi hankkeessa mukana olleista paikallisyhdistyksistä. Kun viitisenkymmentä YMCA-nuorta eri puolilta Ukrainaa oli tammikuussa 2025 kokoontunut Kiovaan johtajuuskoulutukseen, Boyarkasta oli paikalla kuusi nuorta. He kertaavat haasteita, joita sodan keskellä elävät nuoret kohtaavat: henkisesti sodan läsnäolo on nuorille valtavan raskasta, ja lisäksi töiden löytäminen on vaikeaa, työpaikkojen vaatimukset ovat korkeat ja harjoittelupaikatkin ovat kiven takana. Harva löytää työtä omalta alaltaan valmistumisensa jälkeen.
17-vuotias Natalia Strymovska on toiminut YMCA:llä kaksi vuotta vapaaehtoisena. Hän pitää järjestöä erityisen tärkeänä nuorten mielenterveyden tukijana, sillä nuoret oppivat YMCA:n toiminnassa yhdessä muun muassa väkivallatonta viestintää ja stressinhallintataitoja. 22-vuotiaan Sasha Dvorovan mielestä kiinnostavinta on opastus työelämätaitoihin, esimerkiksi kun eri alojen ammattilaiset ovat käyneet kertomassa työstään. Hän on myös saanut opastusta työnhaussa ja neuvoja, kuinka ansaita turvallisesti rahaa opintojen ohessa. 27-vuotias Lesia Kalenychenko, joka on Boyarkan YMCA:n hallituksen puheenjohtaja, listaa muita nuoria houkuttelevia toimintamuotoja kuten digitaidot ja -turvallisuus, esiintymistaidot ja ammatinvalinnan ohjaus.
Vaikka tulevaisuus on epävarma, Boyarkan nuoret vaikuttavat optimistisilta ja hyväntuulisilta. YMCA ei tarjoa nuorille ainoastaan koulutusta, vaan myös paikan, jossa nuoret voivat kokea yhteenkuuluvuutta ja tukea toisiaan arjessa.


Ota yhteyttä
Liisa Perkkiö
Kansainvälisen työn asiantuntija
+358 50 549 2227
liisa.perkkio@ymca.fi