
Afrikan alueellinen YMCA:n tukee mantereen YMCA-yhteistyötä
Kaisa Strömberg
23.5.2025
Africa Alliance of YMCAs (AAY) on alueellinen keskusjärjestö, jonka alaisuudessa toimii 23 kansallista YMCA:ta. Kattojärjestö kehittää mantereen järjestöjen osaamista ja vahvistaa parhaita käytänteitä ja tiedonjakoa niin rauhantyössä kuin kestävien viljelymenetelmien omaksumisessa.
Yhteistyöllä selkeät ja kunnianhimoiset tavoitteet
Yhteistyömme AAY:n kanssa alkoi vuonna 2022 järjestö tultua yhtenä uusimmista kumppaneista mukaan Liiton Nuoret, rauha ja toimeentulo -kehitysyhteistyöohjelmaan. Alueellinen kumppanuus luo mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä Afrikan alueellisten toimijoiden kanssa sekä jakaa tietoa ja tarjota mahdollisuus laajentaa hyviksi havaittuja toimintamalleja mantereen kansallisiin YMCA-liikkeisiin.
Ohjelman ensimmäisenä vuonna AAY kartoitti kansallisten YMCA-liikkeiden tietämystä Nuoret, rauha ja turvallisuus (YPS)-agendasta sekä uudistavista viljelymenetelmistä (CSA). Nuoria koskeva kartoitus osoitti selvän tarpeen lisätä tietoisuutta agendasta ja edistää erityisesti nuorten osallistumista siihen kytkeytyvään vaikuttamistyöhön. Kartoitukseen vastanneista noin 300 nuoresta hieman alle puolet oli osallistunut rauhaa edistäviin aloitteisiin, mutta kokemusta YPS-agendasta oli vain harvoilla.
Kartoitus suositteli nuorten osallisuuden vahvistamista YPS-agendan toimeenpanossa ja kansallisten Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelmien kehittämistä sekä nuorten roolin tunnustamista erityisesti ruohonjuuritason rauhantyössä.
Burundissa rauhantyö lähtee toimintakyvyn vahvistamisesta
Nuoret, rauha ja toimeentulo -ohjelman tavoitteita on edistetty AAY:n kautta Burundissa, Kamerunissa, Senegalissa ja Togossa. Burundissa ja Kamerunissa keskitytään rauhantyöhön, jossa edistetään Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan vaikuttamistyötä sekä koulutetaan nuoria ja paikallisia YMCA:n työntekijöitä.
Burundin YMCA on melko tuore ja pieni liike, jonka kanssa yhteistyö on alkanut vuoden 2024 aikana. Yhteistyö on keskittynyt järjestön osaamisen ja toimintakyvyn vahvistamiseen sekä vapaaehtoisten kouluttamiseen YPS-agendasta, rauhanrakentamisesta ja vaikuttamistyöstä. Senegalissa ja Togossa pyritään puolestaan edistämään kestävää tulevaisuutta uudistavia viljelymenetelmiä hyödyntämällä. Molemmat YMCA:t ovat ottaneet menetelmät käyttöön omilla maatiloillaan.
YMCA vahvistaa kamerunilaista yhteiskuntaa rauhantyöllä
Kamerunin YMCA on tunnistanut tärkeän roolinsa nuorten osallisuuden edistämisessä ja nuorten kohtaamiin haasteisiin vastaamisessa. Maassa vallitsee pitkäkestoinen konflikti englanninkielisten ja ranskankielisten kansalaisten välillä, ja tilanteen taustalla vaikuttavat korkea työttömyys, köyhyys sekä kestävien toimeentulon mahdollisuuksien puute. Edelliset tekijät lisäävät yhteiskunnan haavoittuvuutta valtavasti.
Vuonna 2023 järjestö koulutti työntekijöitä ja vapaaehtoisia Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendasta ja vahvisti verkostojaan muiden rauhantyötä tekevien järjestöjen kanssa. Vuonna 2024 saavutettiin merkittävä etappi, kun Kamerunin YMCA onnistui vakiinnuttamaan roolinsa yhtenä kansallisten rauhanaloitteiden tärkeimmistä toimijoista. Järjestö osallistui maan ensimmäistä kansallista Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelmaa (NAP) valmistelevan työryhmän tapaamisiin varmistaen, että nuorten ääni kuului ohjelman valmistelussa.
Tunnistettuaan Kamerunin herkän poliittisen tilanteen erityisesti vuoden 2025 presidentinvaalien alla Kamerunin YMCA on koonnut yhteen nuorivetoisen rauhantyöalustan. Se tarjoaa nuorille johtajille ja paikallisille järjestöille mahdollisuuden osallistua konfliktien ehkäisyyn varmistaen, että nuoret ovat aktiivisia rauhanrakentajia eivätkä vain väkivallan uhreja tai sivustaseuraajia. Alustalta odotetaan paljon vaaleihin liittyvien jännitteiden lieventämissä, sillä se edistää vuoropuhelua, vaikuttamistyötä ja yhteisölähtöisiä rauhanaloitteita.
Kenian YMCA:n maatalousoppilaitos mallintaa uudistavia menetelmiä
Afrikan YMCA:t tunnistavat tarpeen vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja sopeutua muuttuvaan ympäristöön. Uudistavien eli regeneratiivisten viljelymenetelmien tuntemusta kartoittava kysely kuitenkin paljasti merkittäviä puutteita esimerkiksi kestävää maataloutta edistävien kansallisten suositusten tuntemuksessa. Tavoitteena on soveltaa Kenian hankkeessa vuodesta 2021 alkaen kehitettyjä menetelmiä niin, että Kenian YMCA:n maatalousoppilaitos voi toimia eräänlaisena oppimiskeskuksena ja esimerkkinä muille maille.
Maanviljely ei ole houkutellut nuoria vuosikymmeniin, mutta kestävien viljelymenetelmien kehittäminen voi herättää kiinnostusta myös nuorten parissa. Maanviljely on yhä yksi Afrikan mantereen merkittävimmistä tulonlähteistä, mutta ilman ilmastonmuutokseen sopeutumista ja kestäviä viljelytapoja sekä yksilöiden että yhteisöjen toimeentulo ja ruokaturva ovat vakavasti uhattuina.
Uudistavaa viljelyä Togossa ja Senegalissa
Togon ja Senegalin YMCA:t hyödyntävät uudistavia viljelymenetelmiä ruokaturvan parantamiseksi, tuottavuuden lisäämiseksi ja nuorten kouluttamiseksi kestäviin viljelytekniikoihin. Togon YMCA on ottanut viljelytapoja käyttöön pelloillaan maaseudun yrittäjyyskoulutuskeskuksessa (Rural Entrepreneurship Training Center, CFER) Avetonoussa. Päätavoitteena on saada tulevaisuudessa koulutuskeskuksen kaikkien peltojen viljely uudistavaksi. Tärkeitä saavutuksia tähän mennessä ovat olleet biokaasua tuottavan laitteen käyttöönotto, toukkakasvattamon valmistuminen sekä kompostin ja biohiilen tuotantolaitteiden valmistus.
Senegalin YMCA:n työntekijät kouluttautuivat regeneratiivisen viljelyn metodeista Keniassa YMCA:n KYCAT-maatalousoppilaitoksessa ja sen yhteistyökumppanin, Care of Creation -järjestön, opetustilalla Kijabessa. Menetelmät otettiin käyttöön Ziguinchorissa Etelä-Senegalissa ja YMCA:n Berdine-maatilalla. Kestävillä toimintatavoilla, kuten lehtikatteen käytöllä ja siipikarjan lannan hyödyntämisellä kompostointiin, edistetään maaperän hedelmällisyyttä. Koulutusta viljelymenetelmistä on järjestetty myös alueen nuorille ja pienviljelijöille, jotta menetelmät omaksuttaisiin alueella laajemmin.
Togossa ja Senegalissa viljelytavan käyttöönotto on parantanut ruokaturvaa, vahvistanut ilmastokestävyyttä ja luonut taloudellisia mahdollisuuksia nuorille viljelijöille.
Globaaleihin haasteisiin vastataan parhaiten alueellisella yhteistyöllä
Maatalouden sääseurantajärjestelmien, biokaasulaitosten ja kestävien maaperänparannustekniikoiden käyttöönoton odotetaan tuottavan pitkäaikaisia hyötyjä sekä ympäristölle että taloudelle.
Alueellinen yhteistyö mahdollistaa menetelmien kokeilun erilaisissa ilmasto-olosuhteissa – Itä-Afrikassa ja Länsi-Afrikassa. Esimerkiksi Senegal on erityisesti Saharan autiomaan leviämisen paineen alla, joten uudistavien viljelytapojen käyttöönotto erilaisissa ilmastoissa tuottaa tärkeää tietoa niiden toimivuudesta erilaisissa ympäristöissä.
Lisätietoja
Kaisa Strömberg
Kansainvälisen työn asiantuntija
+358 41 544 8292
kaisa.stromberg@ymca.fi