Nykyään Maailmanliittomme edustaa meitä globaaleilla rauhanareenoilla. YMCA:lla on muun muassa kumppanuusasema YK:n pakolaisjärjestössä, neuvoa-antava asema YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa, tarkkailija-asema kansainvälisessä siirtolaisuusjärjestössä ja yhteistyötä YK:n ihmisoikeusneuvoston, UNICEF:in ja UNESCO:n kanssa.
Tänä päivänä teemme Suomessa ennen kaikkea ammattitaitoista ja monipuolista nuorisotyötä eli niin sanottua ruohonjuuritason rauhantyötä yli 30 paikallisyhdistyksemme kautta. Lisäksi Suomen YMCA on tehnyt kehitysyhteistyötä jo 40 vuotta, lähinnä Gambiassa. Vuonna 2017 aloitimme kolmen vuoden kehitysyhteistyöhankkeen Libanonissa.
Palkinnon suojelijana toimii toistaiseksi Jutta Urpilainen. Urpilainen on kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri sekä toiminut ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana. Hän on työllään edistänyt Suomen aktiivista roolia Nuoret, rauha & turvallisuus -teemassa. Urpilaisella on pitkä historia erilaisissa nuorisojärjestöissä ja hän on osallistunut myös YMCA:n kansainväliseen toimintaan 1990-luvulla.
Nuorten rauhanpalkinto on tunnustus nuorilta nuorille. Palkinnonsaajasta päättää 3-6 henkilöstä koostuva raati, joista vähintään 2/3 on 29-vuotiaita tai sitä nuorempia. Raatilaiset edustavat palkinnon näkökulmasta keskeisiä tahoja kuten nuoriso- tai rauhanjärjestöjä.
Raati valitsee palkinnonsaajan ehdokasesityksen pohjalta. Esityksen ehdokkaista valmistelee Suomen YMCA:n liiton pääsihteeri. Esityksiä palkinnonsaajaksi voivat tehdä esimerkiksi Suomen YMCA:n paikallisyhdistykset ja niiden jäsenet, Suomen YMCA:n yhteistyökumppanit ja sidosryhmät, mutta myös yksityishenkilöt avoimen sähköisen lomakkeen kautta.
Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa. Rauhan ymmärrämme hyvin kokonaisvaltaisesti ja rauhanteot voivat olla sekä pieniä että suuria. Rauhantyö voi tarkoittaa yhtä lailla erilaisten ristiriitojen ratkomista, suvaitsevaisuuden lisäämistä, vaikuttamistyötä kuin arkista sopua edistäviä tekoja.
YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2250, Nuoret, rauha ja turvallisuus, hengessä ymmärrämme, että rauhanomaisia yhteiskuntia tukevat esimerkiksi nuorten yhteiskunnallinen osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet, tasa-arvoiset kohtaamiset, yhteistyö nuorten elinympäristöjen kehittämiseksi, eriarvoisuuden vähentäminen sekä kasvatus, koulutus ja työllisyys.
Rauhantekijä voi olla esimerkiksi nuori vaikuttaja, sovittelija, vertaisohjaaja tai toisen tuki ja turva. Rauhantekoja voivat olla siis erimerkiksi vapaaehtoistyö, syrjinnän ja yksinäisyyden vähentäminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen, eri ryhmien väliseen vuoropuheluun osallistuminen tai turvallisten tilojen luominen.
Rauhaa voi rakentaa esimerkiksi arjessa, kouluissa, kodeissa, maailmalla tai mediassa. Sitä voi edistää avoimuudella, solidaarisuudella sekä luottamusta rakentamalla. Nuorten rauhanpalkinnon saajan tulee olla 29-vuotias tai nuorempi henkilö tai nuorten parissa toimiva yhteisö. Palkintoon oikeuttavan toiminnan tulee olla linjassa YMCA:n arvojen kanssa. Suomen YMCA:n liitto pidättää itsellään kaikki oikeudet mahdollisiin muutoksiin.