TUE SYYRIALAISPAKOLAISTEN
TOIMEENTULOA LIBANONISSA

50,00 €

Syyrian kriisi alkoi vuonna 2011 eivätkä pakolaiset ole päässeet palaamaan koteihinsa vieläkään. Konfliktin aikana kodeistaan on paennut yli 11 miljoonaa ihmistä. Naapurimaahan Libanoniin on paennut näiden vuosien aikana lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Suomen ja Libanonin YMCA:t auttavat paikan päällä. Hankkeemme #840siltaa tukee syyrialaispakolaisia ja libanonilaisnuoria. Kiinnitämme erityistä huomiota nuorten naisten toimeentulon mahdollistamiseen ja vahvistamiseen. Järjestämme nuorille ammatillista koulutusta sekä yhteisöllisiä aktiviteettejä, joilla lievennetään tulehtunutta tilannetta pakolaisnuorten ja paikallisten nuorten välillä sekä tarjotaan mielekästä tekemistä esimerkiksi pakolaisleireille.

Vuosien 2017 ja 2018 aikana Libanonin YMCA on kouluttanut 350 nuorta ammatillisin valmiuksin, tarjonnut yli 700:lle lapselle ja nuorelle psykososiaalista tukea sekä järjestänyt 40 yhteisötapahtumaa, joihin on osallistunut yli 1700 ihmistä. Vuoden 2018 aikana koulutetuista nuorista yli 65% on naisia.

Lahjoituksellasi nuori saa ammatillisen koulutuksen päätteeksi tarvikkeita, joiden avulla on mahdollista työllistää itsensä. Esimerkiksi naisten käsityökoulutuksen päätteeksi voimme lahjoittaa heille ompelukoneet ja sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen jälkeen opiskelijat saavat käyttämänsä työkalut omakseen.

Nuorten toimeentulon tukeminen siellä, missä he ovat, auttaa hillitsemään pakottavaa tarvetta lähteä vaaralliselle pakomatkalle kotoaan. Toivon tarjoaminen tulevaisuudelle ehkäisee radikalisoitumista ja tukee yhteiskuntien jälleenrakentamista.

Yli 65 % koulutetuista on naisia.

Nadan tarina

Syyrialainen 16-vuotias Nada pakeni Libanoniin seitsemän vuotta sitten sisällissodan puhjettua. Nada on yksi heistä, joka saa Suomen ja Libanonin YMCA:n yhteisen projektin tuella ammatillisia valmiuksia maanviljelyksestä. 

Nada, kuten kaikki hänen ryhmänsä noin 30 nuorta opiskelijaa, asuvat pakolaisleirillä Bar Eliaksessa, Zahlén alueella Bekaan laaksossa. Leiri on linnuntietä pitkin vain noin 50 kilometrin päässä Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta.

Nadan osallistuminen koulutukseen on erityistä. Libanonin YMCA ja Dar Al Sadakan työntekijät ovat nähneet vaivaa saadakseen myös nuoria syyrialaisnaisia mukaan kursseille. Vanhempien epäluuloja on torjuttu tuomalla perheet tutustumaan kouluun ja sen toimintaan.

Koulutusta on takana 30 tunnin verran. Nada kertoo, että tärkein oppi tähän mennessä on ollut se, miten kasvatetaan mahdollisimman luonnonmukaista ja terveellistä ruokaa ilman liikoja lannoitteita ja myrkkyjä. Paha tapa, joka on kuulemma yleistä alueella. Tähän mennessä ryhmä on saanut kurkut, kaalit ja salaatit vihertämään.

”On hyvä opiskella tällaisia hyödyllisiä taitoja. Maatalousalan osaaminen on tarpeellista Syyriassa, mutta myös pakolaisleirillä ruokahuoltoon liittyvät tiedot ja taidot ovat kysyttyjä”, Nada kertoo.

Lue Nadan koko tarina.