MAHDOLLISTA LEIKKI JA LIIKUNTA KRIISIN KESKELLÄ

20,00 €

Lähes kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista on paennut Libanoniin viime vuosina ja maa on ennenäkemättömällä koetuksella.

Suomen ja Libanonin YMCA:n yhteistyöllä halutaan lieventää Syyrian kriisin negatiivisia vaikutuksia sekä pakolaisten että isäntäyhteisön keskuudessa yhteisöllisen toiminnan keinoin.

Yhdessä liikkuminen on yksi keino rakentaa siltoja yhteisöjen välille. Liikunnan ja leikin ilo ylittää rajoja ja yhdessä tekeminen opettaa toisten kunnioitusta sekä yhteisiä sääntöjä. Liikunta on myös hyvä keino toteuttaa itseään ja purkaa energiaa. Hetkeksi voimme muuttaa pakolaisleirin tai lastenkodin todellisuuden jalkapallostadioniksi tai diskoksi, kuten yksi paikan päällä työskennellyt suomalainen vapaaehtoinen kuvaili.

Lahjoituksella tuet Suomen YMCA:n #840siltaa-hankkeen liikunnallisen ja yhteisöllisen toiminnan järjestämistä pakolaisille. Suomalaiset ja libanonilaiset vapaaehtoiset ovat yhdessä suunnitelleet ja toteuttaneet toimintaa ja aktiviteetteja. Vuosien 2017 ja 2018 aikana on toteutettu yhteensä 40 tapahtumaa, jotka ovat tavoittaneet yli 1700 lasta ja nuorta Libanonissa.

Tutustu #840siltaa hankkeeseen tästä.

Sillanrakentajana Bekaan laaksossa

”Olen useamman kerran palannut mielessäni erään Al-Awdahin pakolaisleirillä tapaamamme noin kymmenvuotiaan pojan tarinaan. Leirillä toimiva avustustyöntekijä kertoi, kuinka hänen molemmat vanhemmat oli ammuttu pojan silmien edessä.

Poika oli lopulta paennut tätinsä kanssa Syyriasta rajan yli Libanoniin ja asunut nyt leirillä parisen vuotta. Leireillä asuvat ihmiset ovat monella tapaa yhteiskuntaluokkien alimmalla portaalla ilman kansalaisuutta, joskus jopa vailla henkilöllisyyttä. Tulevaisuuden näkymät ovat hyvin rajalliset eikä virheaskelmiin ole varaa.

Lyhyetkin vierailut eri kohteissa tuntuivat merkitsevän paitsi meille, niin myös kohtaamillemme lapsille paljon. Heidät huomioitiin lapsina ja yksilöinä ja he pääsivät rentoutumaan sekä leikkimään musiikin soidessa. Pakolaisleiri tai orpokoti tuntui muuttuvan pieneksi hetkeksi futisstadioniksi, diskoksi tai huvipuistoksi.

Tässä matkassa kävi niin, että iso pala sydäntä jäi Libanoniin ja lienee pakko hakea ainakin palanen sieltä vielä takaisin.”

Lue vapaaehtoistyöntekijän koko matkapäiväkirja.